Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤερματίζεται το βράδυ η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

Τερματίζεται το βράδυ η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

-

μία εκλογική αναμέτρηση”, εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα των Αμερικανών ψηφοφόρων, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται μια οξύτατη προεκλογική εκστρατεία και την Τρίτη είναι η ώρα που θα μιλήσει η κάλπη.

Ωστόσο, όπως δείχνει η τελική δημοσκόπηση των NBC/WSJ που δημοσιεύθηκε χθες και δίδει πανεθνικά προβάδισμα 4% στην Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, όποιος κερδίσει την Τρίτη, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα έθνος με αυξημένη απαισιοδοξία, διχασμένο και πικραμένο με την κατάσταση των πολιτικών πραγμάτων στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή το 62% πιστεύει ότι η χώρα πορεύεται στη λάθος κατεύθυνση. Οι 6 στους 10 ψηφοφόροι δήλωσαν ότι οι φετινές εκλογές τους έκαναν να αισθάνονται λιγότερο υπερήφανοι για τη χώρα, ποσοστό που το 2008 ανέρχονταν μόνο στο 12%.

Ο Δημοκρατικός δημοσκόπος Πίτερ Χαρτ, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του Μπιλ ΜακΙντάρφ, είπε πως “αυτές οι εκλογές ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το να δώσουν ελπίδα. Ήταν εκλογές φόβου”.

“Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν φόβος για όσα συμβαίνουν στην Αμερική και της Χίλαρι Κλίντον ήταν ο φόβος για τον Ντόναλντ Τραμπ”, πρόσθεσε.

Πάντως, η Ουόλ Στριτ που ήταν νευρική όλη την εβδομάδα, από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχίσει να κλείνει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, δείχνει να ξεπερνά τους φόβους της και εξ αιτίας των τελευταίων δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου και μετά τη νέα επιστολή που έστειλε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι, προς τους προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου, ενημερώνοντάς τους ότι δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με τα συμπεράσματα που κατέληξε το καλοκαίρι για τα emails την τέως υπουργού Εξωτερικών, όταν δηλαδή είχαν αποφασίσει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

«Έφυγε το μαύρο σύννεφο πάνω από την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον λίγο πριν τις εκλογές, έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα NewYorkTimes.

Ο κ. Κόμεϊ ανέφερε στην επιστολή ότι η ερευνητική ομάδα του FBI εργάσθηκε αδιάκοπα ερευνώντας μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων από υπολογιστή που είχε σχέση με άλλη έρευνα (για τον πρώην βουλευτή Άντονι Γουίνερ).

“Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ερευνήσαμε όλες τις επικοινωνίες από και προς την Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών», γράφει ο κ. Κόμεϊ.

Ικανοποίηση για το έργο που έφεραν σε πέρας οι άνδρες του FBI σε τόσο σύντομο χρόνο εξέφρασε η η Τζένιφερ Παλμιέρι, διευθύντρια επικοινωνίας της Χίλαρι Κλίντον.

Ενώ ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Δημοκρατικής υποψήφιας Μπριαμ Φαλόν είπε πως «ήμασταν πεπεισμένοι ότι τίποτε δεν θα άλλαζε την απόφαση του Ιουλίου. Τώρα ο κ. Κόμεϊ το επιβεβαίωσε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στη Μινεσότα επανέλαβε ότι κακώς επετράπη στην Χίλαρι Κλίντον να είναι υποψήφια.

Η νέα επιστολή του διευθυντή του FBI αύξησε τις επιθέσεις εναντίον και από τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσου. Οι μεν Δημοκρατικοί επαναλαμβάνουν τις κατηγορίες ότι κακώς έστειλε την πρώτη επιστολή, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία στα νέα ευρήματα, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αναρωτιούνται αν ο χρόνος ήταν επαρκής για μια σοβαρή έρευνα.

Διαβάστε Επίσης