Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΠολύ θετικά τα μηνύματα για Κυπριακό από επαφές του Άντρου Κυπριανού στη...

Πολύ θετικά τα μηνύματα για Κυπριακό από επαφές του Άντρου Κυπριανού στη Γερμανία

-

το Κυπριακό από τις επαφές που είχε στη Γερμανία, με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τους Πράσινους και το Αριστερό κόμμα, αφού όπως δήλωσε οι συνομιλητές του αποδέχονται τις θέσεις της δικής μας πλευράς σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, όπως η ασφάλεια, αλλά και εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για τη σύντομη επανένωση της Κύπρου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, είπε ότι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Νιλς Άνεν, τον Πρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Οζντεμίλ Τσεμ, καθώς και με τον Πρόεδρο και τους Συμπροέδρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αριστερού κόμματος της Γερμανίας.

«Τα μηνύματα τα οποία έχω λάβει από αυτές τις συναντήσεις ήταν πολύ θετικά, με την έννοια ότι αποδέχονται τις βασικές μας θέσεις σε ό,τι αφορά τα σημαντικά ζητήματα, τις σημαντικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού, στηρίζουν αυτές τις προσεγγίσεις, όπως είναι στα ζητήματα της ασφάλειας και άλλα θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει και βέβαια έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να υπάρξει πρόοδος και αν είναι δυνατόν επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.

Ενδιαφέρονται δηλαδή, πρόσθεσε, «πάρα πολύ να υπάρξει λύση η οποία θα επανενώνει τον τόπο και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να σας πω ότι μου το έδωσαν όλοι οι συνομιλητές στις συναντήσεις που είχα στη Γερμανία».

«Είχα τη δυνατότητα να απευθυνθώ και να μιλήσω στους 64 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, καθώς επίσης και στις ομάδες εργασίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκής πολιτικής».

Σε ερώτηση αν ζήτησε από τους συνομιλητές του να ασκήσουν πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έχω ζητήσει από όλους ανεξαιρέτως και πήρα διαφορετικές απαντήσεις με ένα ουσιαστικό, κοινό παρανομαστή. Ότι δεν είναι εύκολο να πείσουν τον κ. Ερντογάν για διάφορα ζητήματα».

«Ο κ. Οζντεμίρ Τσεμ είπε χαρακτηριστικά ότι όταν του επιτραπεί να πάει στην Τουρκία, τότε θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Ερντογάν για διάφορα θέματα`», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε με το κόμμα της Αριστεράς της Γερμανίας το ενδεχόμενο ανάληψης μιας κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας από μέρους τους σε ό,τι αφορά το Κυπριακό «και είναι κάτι το οποίο θα δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς θα το συγκεκριμενοποιήσουμε».

Ανησυχίες για πολιτικές ΕΕ

———-

«Πέραν από το Κυπριακό πρέπει να σας πω ότι συζήτησα και ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης της ΕΕ και ιδίως τις πολιτικές, οι οποίες προωθούνται από την ΕΕ», είπε ο κ. Κυπριανού.

Χαίρομαι, πρόσθεσε, «γιατί κάποια κόμματα από αυτά συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες που έχουμε και εμείς και οι οποίες λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν συζητούνται εδώ στην Κύπρο».

Εξέφρασε την άποψη ότι «η τραπεζική ένωση όπως συζητείται θα είναι καταστροφική για τις κυπριακές τράπεζες, η διατλαντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ γνωστή ως TTIP και η συμφωνία μεταξύ Καναδά και ΕΕ γνωστή ως CETA, έχουν πάρα πολύ αρνητικό περιεχόμενο».

«Και λυπούμαι να πω ότι εκτός από το ΑΚΕΛ κανείς δεν ασχολείται με αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είναι ζητήματα, κατά τον ίδιο, «που θα επηρεάσουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια με ένα τρόπο εξαιρετικά αρνητικό, θα δοθούν πλεονεκτήματα στις πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των κρατών και όλα αυτά τα ζητήματα δεν μας απασχολούν».

Αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του λαού οι πολιτικές της Τρόικας

——————

Σε ερώτηση για την επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη θέση ότι η επίσκεψη της Τρόικας και οι συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται «επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων που είχαμε προτού βγούμε από το Μνημόνιο».

«Λέγαμε ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο αλλά η Τρόικα θα είναι εδώ. Απλώς αντί να έρχεται πλέον κάθε τρεις μήνες, θα έρχεται κάθε έξι μήνες και θα επιμείνει στο να εφαρμοστούν οι δικές της απόψεις», πρόσθεσε.

«Δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση, δηλαδή, για τη χάραξη πολιτικής σε ουσιαστικούς και σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση παραμύθιαζε μέχρι σήμερα τον κόσμο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Τρόικα όχι απλά εξακολουθεί να έρχεται και θα έρχεται μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του δανείου μας, δηλαδή μέχρι το 2028 περίπου θα είναι εδώ η Τρόικα και θα επιχειρεί να επιβάλλει πολιτικές».

«Εμείς λέμε ότι αυτές οι πολιτικές που επιχειρείται να επιβληθούν αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», σημείωσε.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις των συνταξιούχων σήμερα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι στον ένα ή στον άλλο βαθμό, ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο, έβαλαν το δικό τους το λιθαράκι για να φτάσει η κυπριακή κοινωνία εδώ που βρίσκεται σήμερα, αυτή τη στιγμή έχουν απαξιωθεί εντελώς».

«Δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή ως συνταξιούχοι», είπε, προσθέτοντας ότι «επιμένουμε εμείς ότι αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους πετάξουμε γιατί έτσι αποφασίζει είτε ο κ. Σόιμπλε, είτε ο οποιοσδήποτε άλλος».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «είναι υποχρέωση του κράτους και εμάς των πολιτικών κομμάτων να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν μια αξιοπρεπή ζωή και μετά τα 65».

Ως ΑΚΕΛ, είπε, «αυτή μας την υποχρέωση την αναλαμβάνουμε», προσθέτοντας ότι «θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα της αξιοπρέπειας και μετά τα 65».

Διαβάστε Επίσης