Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤο Κυπριακό, μεταξύ άλλων, συζήτησαν Ερντογάν-Μπάιντεν

Το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, συζήτησαν Ερντογάν-Μπάιντεν

-

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η συνεργασία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, η Συρία, το Κυπριακό και η αμερικανική βοήθεια στις τουρκικές έρευνες για το πραξικόπημα, ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η τουρκική αποστολή που συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε συντονισμένη εκστρατεία του Συνασπισμού για την υποβάθμιση και καταστροφή του ISIL.

«Ο Αντιπρόεδρος και ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν επίσης άλλες σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη Συρία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Κύπρο», αναφέρει.

Στη συζήτηση που έγινε για την απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξή του για την τουρκική δημοκρατία και εξήρε τη δέσμευση του τουρκικού λαού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου.

«Ο ίδιος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στις τουρκικές Αρχές για να διεξάγουν την έρευνά τους σχετικά με την παράνομη και βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος, και επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί νομικοί εμπειρογνώμονες είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους για το θέμα αυτό», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού, υπονοώντας το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλά Γκιουλέν.

Σε σχέση με το Κουρδικό και το PKK, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν, αναγνωρίζοντας ότι το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, καταδίκασε και πάλι η βία της οργάνωσης εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και αμάχων και εξέφρασε την ελπίδα του για μια επιστροφή στον πολιτικό διάλογο που φέρνει την ειρήνη σε όλους τους Τούρκους πολίτες.

Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά, καθώς η συζήτηση έγινε μέσω διερμηνέα.

Διαβάστε Επίσης