Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ΠΟΕΔ, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, προκαλεί αναστάτωση στα σχολεία, τους γονείς και...

Η ΠΟΕΔ, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, προκαλεί αναστάτωση στα σχολεία, τους γονείς και τους μαθητές, είπε ο ΥΠΠ

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016

Δυστυχώς, «η ΠΟΕΔ, κατά την άποψή μας, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, θα προκαλέσει αναστάτωση στα σχολεία, στους γονείς, στους μαθητές τη στιγμή που όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας τεκμηριώνουν ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά με τα λιγότερα προβλήματα των τελευταίων χρόνων και με πλήρη στελέχωση των σχολείων μας», είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε σημερινές του δηλώσεις για τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔ.

«Στη βάση της τεκμηρίωσης και των δεδομένων που έχουμε εμείς ενώπιον μας, αυτή η στάση δεν δικαιολογείται. Και δεν δικαιολογείται, διότι ως Υπουργείο δουλέψαμε πάρα πολύ κατά τους τελευταίους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις τόσο της ΠΟΕΔ όσο και των οργανωμένων γονιών και έχουμε φτάσει στην έναρξη της σχολικής χρονιάς με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτό δεν το λέει μόνο το Υπουργείο, το είχε πει καταρχήν και η ίδια η ΠΟΕΔ στις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το λένε οι επιθεωρητές μας σε ολόκληρη την Κύπρο που ελέγχουν τα σχολεία μας, σχολείο προς σχολείο, το λέει και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με την οποία βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή. Τα μικροπροβλήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι και λιγότερα από άλλες χρονιές και είναι και πλήρως διαχειρίσιμα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία που ανέφεραν στον αέρα οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ διερευνήθηκαν από το Υπουργείο σε συνεργασία και με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και τα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου και φαίνεται ότι δεν ευσταθούν.

Ο κ. Καδής καλεί την ΠΟΕΔ και οποιονδήποτε άλλο διαθέτει στοιχεία που να δείχνουν προβληματική εικόνα σε οποιονδήποτε σχολείο να τα θέσει ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

«Εμείς έχουμε ανοικτή την πόρτα του Υπουργείου για να έρθει η ΠΟΕΔ να μας παρουσιάσει τα όποια στοιχεία και τα όποια προβλήματα η ίδια πιστεύει ότι υπάρχουν, να τα δούμε μαζί και εάν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καλή διάθεση από το Υπουργείο για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων τότε δικαιολογείται να προχωρήσει σε μέτρα, εάν διαπιστώσει, όμως, το αντίθετο τότε θα πρέπει να άρει αμέσως τα μέτρα και να μην προκαλέσει την αναστάτωση που αναμένεται να προκαλέσει στους μαθητές και στις οικογένειες τους», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η ΠΟΕΔ προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων, ο κ. Καδής είπε ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα παιδιά και απέναντι στην κοινωνία.

«Εμείς ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κάναμε και κάνουμε ότι μπορούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Εμείς μιλάμε με στοιχεία, με δεδομένα, με τεκμήρια. Ας έρθουν να παρουσιάσουν άλλα στοιχεία για τα όποια προβλήματα και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε. Να γίνεται μια αναστάτωση στη βάση θεωρητικών και αόριστων επικλήσεων προβλημάτων χωρίς να παρουσιάζονται επίσημα αυτά τα προβλήματα, θεωρώ ότι μόνο ανεύθυνο είναι αυτό το γεγονός και θεωρούμε ότι η ΠΟΕΔ θα μπορούσε και πρέπει να συμπεριφερθεί πιο υπεύθυνα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ ότι η ΠΟΕΔ θεωρεί ότι το ΥΠΠ ωραιοποιεί την κατάσταση και δηλώνει ότι δεν θα κάνει πλάτες στο Υπουργείο, ο κ. Καδής είπε ότι δεν ζήτησαν να τους κάνει κανείς πλάτες.

«Εμείς μιλούμε με δεδομένα. Έχουμε τα στοιχεία που μας στέλνουν τα επαρχιακά μας γραφεία, που ελέγχουν τα σχολεία μας ένα προς ένα. Έχουμε την επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας η οποία είναι και ένα ανεξάρτητο σώμα και δεν έχει κανένα λόγο να συντάσσεται με το Υπουργείο ή να ωραιοποιεί καταστάσεις. Έχουμε τις απόψεις των οργανωμένων γονιών που και αυτοί διαπιστώνουν ότι παρά τα όποια μικρά προβλήματα τα σχολεία μας άρχισαν να λειτουργούν ομαλά. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε εμείς ενώπιον μας. Αν κάποιος άλλος έχει διαφορετικά στοιχεία, ας τα προσκομίσει για να μιλάμε συγκεκριμένα», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι φέτος και στη βάση της διαβούλευσης που έχει γίνει με την ΠΟΕΔ άρχισαν να εφαρμόζονται μία σειρά από πολιτικές οι οποίες ήταν πάντοτε διαχρονικά ζητήματα τα οποία έθετε η ΠΟΕΔ στο τραπέζι του διαλόγου.

«Αυτό θα έπρεπε να αναγνωριστεί εκ μέρους της ΠΟΕΔ και να αναγνωριστεί και η θετική στάση που επέδειξε το Υπουργείο όλη αυτή την περίοδο. Αντ’ αυτού, η ΠΟΕΔ με τη θέση της παρεμποδίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας, η ΠΟΕΔ έβαζε ως επιχείρημα την ανάγκη για διοικητική στήριξη των σχολείων ώστε να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις του ΥΠΠ. Δώσαμε τη διοικητική στήριξη στα σχολεία και η ΠΟΕΔ με τη στάση της αποτρέπει τους εκπαιδευτικούς από το να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Πώς θα πάμε μπροστά; Πώς θα κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά και την κοινωνία; Εμείς λειτουργούμε υπεύθυνα. Το ίδιο αναμένουμε ότι θα κάνει και η ΠΟΕΔ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι θεωρούν ότι δεν υπάρχει υποστελέχωση και συμπλήρωσε ότι τα σχολεία είναι πολύ καλά στελεχωμένα.

«Μικροπροβλήματα που μπορεί να προκύπτουν και με την έναρξη και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, διότι ασθένησε ένας εκπαιδευτικός, διότι υπάρχει μία ιδιαιτερότητα σε ένα σχολείο, θεωρούμε ότι είναι και λιγότερα από άλλες χρονιές και πλήρως διαχειρίσιμα. Αυτό δηλώνουν και τα δεδομένα όλα που έχουμε ενώπιον μας. Αν κάποιος άλλος διαθέτει διαφορετικά δεδομένα ας τα προσκομίσει. Ας μην μιλά με γενικολογίες και ας έλθει στο Υπουργείο να προσκομίσει οποιαδήποτε δεδομένα δηλώνουν προβληματική κατάσταση και εμείς είμαστε να τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το κάλεσμα της ΠΟΕΔ να επισκεφτεί συγκεκριμένο ακριτικό σχολείο της Επαρχίας Λευκωσίας το οποίο δεν είναι στελεχωμένο, ο κ. Καδής είπε ότι αυτή η αναφορά εκθέτει την ΠΟΕΔ, διότι η αναφορά αυτή αφορά το σχολείο του Κάμπου για το οποίο κανένα μέλος της ΠΟΕΔ δεν ενδιαφέρθηκε να το στελεχώσει.

«Έτσι το ΥΠΠ κατέφυγε στη διαδικασία της προκήρυξης για άνεργους εκπαιδευτικούς και πήραμε τριψήφιο αριθμό αιτήσεων γι’ αυτό το σχολείο το οποίο θα στελεχωθεί άμεσα. Αυτό είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει ως προς το εργασιακό καθεστώς των φίλων της ΠΟΕΔ και είναι καλά να κοιτάξουν και ευρύτερα γύρω τους την κοινωνία τι συμβαίνει. Εμείς είμαστε έτοιμοι και τα όποια προβλήματα ενδεχομένως διαπιστώνονται και δεν είναι σε γνώση του Υπουργείου να τα επιλύσουμε και γενικότερα να έχουμε μια καλή επικοινωνία και με τους εκπαιδευτικούς και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και με κάθε άλλο εταίρο βρίσκεται στο χώρο της εκπαίδευσης. Με διάλογο και επίλυση στην πράξη των προβλημάτων, λύνεται η όποια διαφορά και όχι με μέτρα που αναστατώνουν τους μαθητές, τους γονείς και την κοινωνία», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης