Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑνάγκη για δικλείδες ασφαλείας στα συστήματα μετρήσεων των εκπομπών – Του Νεοκλή...

Ανάγκη για δικλείδες ασφαλείας στα συστήματα μετρήσεων των εκπομπών – Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ

-

Δευτέρα, 12 Σεπτέμβριος 2016

“Όσο υπάρχουν εταιρείες που έχουν στόχο το αθέμιτο κέρδος θα ανακαλύπτονται νέα συστήματα που θα αλλοιώνουν τις μετρήσεις των εκπομπών. Είναι λοιπόν σημαντικό να ερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας ώστε να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας στα συστήματα μετρήσεων των εκπομπών για να αποτρέπεται η αλλοίωση των αποτελεσμάτων”. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, στην ακρόαση που διοργάνωσε η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην ακρόαση συμμετείχε ως κύριος ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Πωλήσεων, Προγραμμάτων και Μάρκετιγκ του ομίλου Faurecia, κ. Πήτερ Λάκην.

Μιλώντας ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως δόθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης μηχανών diesel, οι οποίες θα επιτύχουν την μείωση των εκπομπών. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είναι οι δυνατότητες που έχουν οι εταιρείες να αξιοποιούν τεχνολογικά συστήματα για να επιτυγχάνουν παραποίηση των μετρήσεων των εκπομπών με όλες τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των ανθρώπων. Κάλεσε λοιπόν τον κ. Λάκην να απαντήσει εάν έχει γίνει οποιαδήποτε έρευνα για την ανάπτυξη δικλείδων ασφαλείας που να αποτρέπουν την παραποίηση των μετρήσεων. Επίσης ρώτησε κατά πόσο ο όμιλος Faurecia γνώριζε για τις μελέτες του Ερευνητικού Κέντρου της Κομισιόν και τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει το 2010 και το 2013 σχετικά με την δυνατότητα παραποίησης των μετρήσεων των εκπομπών.

Απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν, ο κος Λάκην υποστήριξε πως πριν την δημοσιοποίηση του σκανδάλου ο όμιλος Faurecia δεν είχε ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις του ερευνητικού Κέντρου της Κομισιόν. Επίσης υποστήριξε πως ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρχουν συστήματα που να παρεμποδίζουν τις αλλοιώσεις των μετρήσεων των εκπομπών.

Σημειώνεται πως ο όμιλος Faurecia προμηθεύει εξοπλισμό αυτοκινήτων και ο μεγαλύτερος πελάτης του είναι η Volkswagen.

Διαβάστε Επίσης