Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΑπεβίωσε ο πρώην Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ

Απεβίωσε ο πρώην Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ

-

Αύγουστος 2016

Ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, πρώην Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ένας βετεράνος της πολιτικής ο οποίος στο παρελθόν είχε αποτελέσει τον άνθρωπο που διατηρούσε συνεχή επαφή με τον Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου για λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης, απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 80 ετών.

Η υγεία του Μπεν Ελιέζερ ήταν σε άσχημη κατάσταση για χρόνια. Αποσύρθηκε από το πολιτικό σκηνικό το 2014. Πέρυσι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη και φοροδιαφυγή, καθώς οι αρχές υποστηρίζουν ότι είχε δωροδοκηθεί από επιχειρηματίες ενόσω ήταν μέλος της κυβέρνησης.

Η δίκη του, η οποία διεξαγόταν ερήμην του πρώην υπουργού εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. `Αλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο Μπεν Ελιέζερ ήταν ο Υπουργός Άμυνας του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν (2001-2002), όταν ξέσπασε μια παλαιστινιακή Ιντιφάντα. Ο Μπεν Ελιέζερ, που είχε γεννηθεί στο Ιράκ, θεωρείτο γενικά ο ισραηλινός πολιτικός που είχε την πιο στενή σχέση από κάθε άλλον με τον Χόσνι Μουμπάρακ – ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 – κι αποτελούσε έναν από τους βασικούς συνδέσμους του Ισραήλ με τον αυταρχικό Αιγύπτιο ηγέτη.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979. Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο συντηρητικός ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε ότι ο Μπεν Ελιέζερ “υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες, ως μαχόμενος στρατιώτης, διοικητής, δημόσιος λειτουργός και υπουργός”.

Διαβάστε Επίσης