Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΈφοδοι της τουρκικής αστυνομίας σε δεκάδες εταιρείες για «Γκιουλενιστές», παραλληλα με το...

Έφοδοι της τουρκικής αστυνομίας σε δεκάδες εταιρείες για «Γκιουλενιστές», παραλληλα με το νέο κύμα εκκαθαρίσεων με Διάταγμα Ερντογάν σε δημόσιο και στρατό

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 16 Αύγουστος 2016

Ταυτόχρονες επιδρομές σε 44 εταιρείες στην Κωνσταντινούπολη εξαπέλυσε σήμερα η τουρκική αστυνομία μετά την έκδοση ενταλμάτων για την σύλληψη 120 διευθυντικών στελεχών εταιρειών στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στην Τουρκία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Οι εταιρείες στις οποίες εξαπέλυσε επιδρομές η αστυνομία κατηγορούνται ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία αυτή.

Καμία από τις εταιρείες στις οποίες επέδραμε η αστυνομία δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με το Anadolu, η αστυνομία άρχισε έρευνες στις περιοχές Ουσκουντάρ και Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης σε κτίρια στα οποία περιλαμβάνονται αυτά μιας μη κατονομαζόμενης εταιρείας συμμετοχών.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, εκ των οποίων 17.000 έχουν τεθεί επισήμως υπό κράτηση, και δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στους κόλπους του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας και των συστημάτων παιδείας και δικαιοσύνης στο πλαίσιο του κύματος διώξεων στο οποίο έχουν προβεί οι αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ

Παράλληλα, σε νέο κύμα εκκαθαρίσεων προχωρά ο Ερντογάν. Η τουρκική κυβέρνηση πήρε τη σχετική απόφαση χθες, ακριβώς ένα μήνα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.



Η τουρκική κυβέρνηση θα εκδώσει νέο Διάταγμα που θα επιτρέπει περαιτέρω απολύσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών καθώς επίσης και σε Ακτοφυλακή και Στρατό.

Τη σχετική δήλωσε έκανε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Κουρτουλμούς σημείωσε επίσης ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας.

Μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ διώξεων στον κρατικό κυρίως μηχανισμό, προσώπων και στελεχών που – κατά την ίδια – συνεργάστηκαν με τους πραξικοπηματίες για την ανατροπή του Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν καταγγέλλει τον μόνιμο αντίπαλό του ιεροκήρυκα Γκιουλέν ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος και η Τουρκία ζητά την έκδοσή τους από τις ΗΠΑ.

Εκκαθαρίσεις στα δικαστήρια

Έρευνες σε τρία δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε σήμερα η τουρκική αστυνομία, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 173 μελών του προσωπικού των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η αστυνομία ερεύνησε τα γραφεία μελών του προσωπικού στο κύριο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης στη συνοικία Τσαγκλαγιάν καθώς και σε δύο άλλα μέγαρα δικαστηρίων στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Κατά την ίδια πηγή η αστυνομία μετέφερε μερικούς από τους συλληφθέντες στο Τσαγκλαγιάν σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Από αυτούς οι 17.000 έχουν συλληφθεί επισήμως, ενώ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 76.000 δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.



Με διατάγματα κυβερνάται η Τουρκία

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση να τεθεί σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να προχωρήσει σε εκκαθάριση του δικτύου Γκιουλέν, που θεωρείται υπαίτιο για το πραξικόπημα. Η Βουλή ενέκρινε την πρόταση για την κήρυξη τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η χώρα στο μεταξύ κυβερνάται ήδη με προεδρικά διατάγματα.

Διαβάστε Επίσης