Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΜε ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η διάταξη για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η διάταξη για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα

-

Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2016

Με ευρεία πλειοψηφια ψηφίστηκε στην ολομέλεια της ελληνικής Βουλής η διάταξη για την κατασκευή τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού στην Αθήνα, η οποία ενταχθηκε στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υπέρ της διάταξης ψηφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Καταψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτητων Ελλήνων.

Συγκεκριμένα επί της αρχης, «ναι» ψηφισαν 210 βουλευτες και 20 καταψήφισαν ενω για τη συγκεκριμένη διαταξη, αριθμός 35, 206 ψήφισαν «ναι» και 24 «όχι». Η ψηφοφορια επί των 230 παρόντων βουλευτών ήταν ονομαστικη μετά απο σχετικο αίτημα της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκλήθηκε ένταση ανάμεσα σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τον μουσουλμάνο βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν. Ο βουλευτής της Χρυσης Αυγής Ηλίας Παναγιώταροςπροκάλεσε την Ολομέλεια ευχόμενος “Χρόνια Πολλά” με αφορμή την επέτειο της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Μεταξά το 1936 και στη συνέχεια κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκαψε ελληνική σημαία.

Ακολούθησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν «φιλότουρκο» στη συνέχεια τον κατηγόρησε ως «πράκτορα της Τουρκίας» και είπε ότι «θα φέρει φωτογραφίες» στη Βουλή και μετά κάλεσε τον Ζεϊμπέκ Χουσεϊν να δηλώσει ότι δεν υπάρχει «τουρκική μειονότητα στην Θράκη αλλιώς είναι Τούρκος».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε έντονα αρνούμενος την κατηγορία ότι έκαψε την ελληνική σημαία οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι γονείς του «πολέμησαν τον φασισμό στα βουνά της Αλβανίας».

Στο επεισόδιο παρενέβη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που προήδρευε του σώματος εκείνη την στιγμή και κάλεσε μετ` επιτάσεως τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να «καθήσουν κάτω», να σταματήσουν τις απειλές και να βγουν από την αίθουσα. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Κακλαμάνη, το επεισόδιο έλαβε τέλος.

Υπενθυμίζεται ότι στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης, σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τόπο λατρείας και ότι μια τέτοια ενέργεια συμβάλλει στο να μην δημιουργούνται εντάσεις σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο.

Με δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμμίνης τονίζει ότι η «υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή της διάταξης που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα είναι θετικό βήμα».

Συμπληρώνει, δε, ότι είναι «αποφασιστικό βήμα στο πεδίο των δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα στο αυτονόητο δικαίωμα της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας των πιστών, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και της Διεθνείς Συνθήκες».

Διαβάστε Επίσης