Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΓιούνκερ: 'Αν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις...

Γιούνκερ: ‘Αν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν αμέσως’

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 25 Ιούλιος 2016

“Αν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν αμέσως”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του 2ου καναλιού της Γαλλικής Τηλεόρασης.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε μια ολική ανασκόπηση των προτάσεων της Κομισιόν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, κατηγορώντας τα κράτη μέλη για καθυστερήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο.

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ τόνισε ότι η εσωτερική ελευθερία μετακίνησης στη ζώνη Σένγκεν δεν πρόκειται να καταργηθεί, δεν αποτελεί πολυτέλεια και αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ εκ της Συνθήκης της Ρώμης.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, oZ.K.Γιούνκερ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δε θα γίνουν συζητήσεις χωρίς την ειδοποίηση του άρθρου 50. Επιπλέον δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στις προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινή αγορά: “καμία συμμετοχή στην κοινή αγορά για την Αγγλία, χωρίς ελευθερία μετακίνησης”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε σχέση με την Τουρκία ο Πρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική με το πραξικόπημα ερώτηση εξήγησε ότι “είμαστε σε θεσμικές διαπραγματεύσεις την Τουρκία, υπάρχει το κεφάλαιο για τα θεμελιώδη δικαιώματα , τη δικαιοσύνη και τις ελευθερίες λόγου και έκφρασης”. “Είμαι της άποψης πως πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση με την Τουρκία”, δηλαδή το άνοιγμα του σχετικού κεφαλαίου, είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Σημείωσε δε κατηγορηματικά όμως, πως “αν το κάνουν”, εννοώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής, “τότε οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν αμέσως”. “Μια χώρα με θανατική ποινή, δείχνει πως δεν έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες”, τόνισε ο Πρόεδρος.

Τέλος απέφυγε να πάρει θέση σε σχέση με τις εσωτερικές διαδικασίες στις ΗΠΑ και την πιθανότητα εκλογής Τράμπ και Κλίντον στο Προεδρικό αξίωμα, ωστόσο δεν απέφυγε να αναφερθεί στην ανάγκη να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός που εκκολάπτεται στην Ευρώπη και ως τώρα έχει επικίνδυνες συνέπειες.

Διαβάστε Επίσης