Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤα βλέμματα όλων στην Άγκυρα για την απόφαση που προανήγγειλε ο Ερντογάν

Τα βλέμματα όλων στην Άγκυρα για την απόφαση που προανήγγειλε ο Ερντογάν

-

20 Ιούλιος 2016

Τα βλέμματα στην Τουρκία είναι στην Άγκυρα όπου θα ανακοινωθεί η σημαντική απόφαση που προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 11.00 ξεκινά η συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και θα ακολουθήσει η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου πριν την ανακοίνωση της απόφασης. Εικάζεται ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μέτρα που δεν θα επιτρέπουν στους την επιστροφή στο δημόσιο υπαλλήλων που συνδέονται με κίνημα Γκιουλέν.

Άλλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για αλλαγές στο καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει την απόφαση. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει το βράδυ καθώς οι συνεδρίαση του ΣΕΑ είναι συνήθως πολύωρη, το ίδιο και του Υπουργικού.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου στην Άγκυρα αναφέρει για την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδίκασε το πραξικόπημα και δήλωσε ότι στηρίζει τη δημοκρατία στην Τουρκία. Αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως οι αμερικανικές αρχές είναι έτοιμες να συνεργαστούν με κάθε τρόπο με τις τουρκικές για την διερεύνηση του πραξικοπήματος.

Η κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Πληροφορίες της εφημερίδας Χουριέτ αναφέρουν ότι κομάντος οι οποίοι ενδεχομένως να σχεδιάζουν απόπειρες δολοφονίας, αναζητούνται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στα χέρια του έχουν λίστα 250 ατόμων τους οποίους ήθελαν να εκτελέσουν. Γι αυτό το λόγο και έχει αυξηθεί η φρουρά των πολιτικών και περιορίστηκαν τα ταξίδια και οι επαφές τους. Έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στα δημόσια κτίρια και τοποθετήθηκαν οδοφράγματα στη Βουλή.

Ωστόσο από χθες έπειτα από την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου στην οποία αναφερόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις ενημερώθηκαν για το πραξικόπημα από τις 16.00, τίθενται πολλά ερωτήματα από τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς αναλυτές όπως: Γιατί δεν εμποδίστηκε το πραξικόπημα αφού το ήξεραν από τις 16.00; Γιατί δεν ενημέρωσαν τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό νωρίτερα; Γιατί ο Αρχηγός Αεροπορίας πήγε στον γάμο και δεν ακύρωσε το πρόγραμμά του;

Οι απαντήσεις που δίνουν κάποιοι αναλυτές που είναι κοντά στην κυβέρνηση είναι ότι για να ενημερωθούν οι ηγέτες έπρεπε να το επιβεβαιώσει η ΜΙΤ. Γι αυτό ο αρχηγός της ΜΙΤ πήγε κατευθείαν στο Γενικό Επιτελείο και στις 18.00 έγινε σύσκεψη εκεί μετά την οποία ζήτησαν να ληφθούν μέτρα. Στο Γενικό Επιτελείο τον είδαν κάποιοι πραξικοπηματίες αξιωματικοί και έλαβαν μέτρα κι εκείνοι τα δικά τους μέτρα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός το έμαθε 15 λεπτά πριν κλείσει η γέφυρα Βοσπόρου. Δεν κατάφερε να βρει τους στρατηγούς κι έτσι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν. Και Ερντογάν και Γιλντιρίμ έμαθαν την ίδια ώρα για το πραξικόπημα και έλαβαν απόφαση να καλέσουν το λαό στους δρόμους. Για τα γεγονότα ενημερώνονταν από αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Η ΜΙΤ συμβούλεσε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να μην μείνει στο σπίτι του κι έτσι έφυγε από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι την Άγκυρα και έμεινε στο Καστάμονου.

Διαβάστε Επίσης