Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΜε οδηγίες Ερντογάν, η Τουρκία διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια...

Με οδηγίες Ερντογάν, η Τουρκία διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Κύπρο με δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016

Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.

“Επειδή τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Αυτά τα δάση είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε στις γενιές του μέλλοντος”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία.

“Εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για την κατάσβεση πυρκαγιών στις γειτονικές χώρες. Παλαιότερα είχαμε προσφέρει βοήθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Βουλγαρία. Δεν θα αποφύγουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τη νότια Κύπρο”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Μηνύματα υπέρ της συνεργασίας

για κατάσβεση πυρκαγιάς από τα κατεχόμενα

Χαμένοι από τη δασική πυρκαγιά είναι τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρει εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο» Mertkan Hamit, υπογραμμίζοντας τόσο την οικολογική καταστροφή όσο και την απώλεια ζωής δύο πυροσβεστών.

Με σχετική ανακοίνωση, η οργάνωση καλεί τους δύο ηγέτες να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση της περιοχής που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, πριν συνεχίσουν με τη συζήτηση του κεφαλαίου για τη διακυβέρνηση στις συνομιλίες.

Εξάλλου, η ανακοίνωση αναφέρεται στην «ουσιαστική» προσφορά για βοήθεια εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη, ενώ προστίθεται ότι είναι σημαντικό να αναληφθεί δράση πέρα από τα «καλούπια» που επιτάσσει το στάτους κβο. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η αποτυχία των δυο πλευρών να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως συνέβη στην περίπτωση της πυρκαγιάς στα Βαρώσια και παλιότερα στην Κερύνεια.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εξέδωσε από την πλευρά του ανακοίνωση, εκφράζοντας λύπη για την πυρκαγιά και το θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ σε δήλωσή του ο «βουλευτής» του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Kemal Gulercan χαρακτήρισε την κατάσταση ως μια «μεγάλη τραγωδία», καλώντας τους δύο ηγέτες να συνεργαστούν και να επιδείξουν αλληλεγγύη για κατάσβεση της φωτιάς και επούλωση των πληγών.

Διαβάστε Επίσης