Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΞεδιάντροπη επίδειξη της «ετοιμότητας» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού η προκλητική εμφάνιση Ομπάμα στη...

Ξεδιάντροπη επίδειξη της «ετοιμότητας» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού η προκλητική εμφάνιση Ομπάμα στη Χιροσίμα

-

: Κυριακή, 29 Μάιος 2016

ΧΙΡΟΣΙΜΑ.–

Οτι «ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε», βρήκε να πει, κατά την εμφάνιση στο μνημείο της Χιροσίμα, ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την περιοχή μετά από τον όλεθρο που σκόρπισε το 1945 ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης, με πολλούς αποδέκτες.

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική επίσκεψη, που έγινε περισσότερο για να θυμίσει σε όλους την αποφασιστικότητα της αμερικανικής πλουτοκρατίας να διασφαλίσει τη θέση και τα συμφέροντά της με κάθε μέσο και απέναντι σε κάθε αντίπαλο, παρά κίνηση τιμής στη μνήμη των θυμάτων, όπως προσπάθησε να την εμφανίσει η Ουάσιγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να αρθρώσει φράσεις, όπως ότι ο βομβαρδισμός «έδειξε πως το ανθρώπινο είδος διαθέτει τα μέσα να καταστρέψει τον εαυτό του». Συνεχίζοντας την παράσταση συγκίνησης, δίπλα στον εκπρόσωπο του ιαπωνικού κεφαλαίου, πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, επέμεινε εντελώς ανερυθρίαστα: «Στεκόμαστε εδώ στη μέση αυτής της πόλης και υποχρεώνουμε τους εαυτούς μας να σκεφτούμε τη στιγμή που έπεσε η βόμβα (…) Ακούμε μια σιωπηλή κραυγή».

Βεβαίως, οι διαπιστώσεις περί «αλλαγής του κόσμου» και δυνατότητας «καταστροφής», όταν προέρχονται από εκείνους που αιματοκυλούν πατρίδες και πρωτοστατούν στην κούρσα υπερσύγχρονων εξοπλισμών, μόνο ως ανάδειξη της «ετοιμότητας» για νέες φονικές επεμβάσεις μπορεί να εκληφθούν. Από αυτήν την πλευρά πληθαίνουν και οι διαπιστώσεις για τους κινδύνους που γεννούν π.χ. οι πυρηνικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας, παράλληλα με μια διαρκή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων σε Ασία – Ειρηνικό, αλλά και με την «κινητικότητα» γενικά σε διάφορα πεδία ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (βλ. Συρία, Ουκρανία).

Η επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα έγινε ώστε η Ουάσιγκτον να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «συμμαχία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο», και να ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψή του γίνεται να για να τιμηθούν «όλοι οι νεκροί του πολέμου». Δηλαδή, για να τιμηθούν και όσοι χάθηκαν ακολουθώντας τις οδηγίες των Αμερικανών και άλλων ιμπεριαλιστών, στην προσπάθειά τους να μοιράσουν πατρίδες λαών, που σημαδεύτηκαν από το αίμα και τα διαμελισμένα ή αρρωστημένα κορμιά χιλιάδων αθώων θυμάτων.

Διαβάστε Επίσης