Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤο πρώτο θύμα της λίστας Παναμά

Το πρώτο θύμα της λίστας Παναμά

-

target=”_blank” data-rel=”prettyPhoto” title=”” href=”http://gnomionline.com.cy.www221.your-server.de/images/gnomi/archeioistoselidas/DIETHNH/BRETTANIA/island_prime_minister.jpg”>

H «βόμβα μεγατόνων» που έπληξε τη διεθνή οικονομική και πολιτική κοινότητα μετά τις αποκαλύψεις των PanamaPapers είχε και το πρώτο της «θύμα», τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας Σιγκμουντούρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας της Ισλανδίας, Σιγκουρόρ Ινγκι Γιόχανσον, μιλώντας στην τηλεόραση, είπε ότι ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε και ότι το κόμμα του, το Προοδευτικό Κόμμα, θέλει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κόμμα Ανεξαρτησίας, και δεν προκρίνονται προς το παρόν οι πρόωρες εκλογές. Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο Γιόχανσον.

Νωρίτερα, ο Γκουνλάουγκσον είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής την ώρα που τουλάχιστον 10 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ρέικιαβικ ζητώντας την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος είχε αρνηθεί να διαλύσει τη Βουλή έως ότου συζητήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της αποκάλυψης από τα PanamaFiles ότι το 2007 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του offshore εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, εκλέχτηκε το 2013 με την υπόσχεση να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορόνα.

«Ο κόσμος διαδήλωσε εναντίον της ηθικής κατάρρευσης που διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής. Αυτό που επιθυμούν δεν είναι απλώς η παραίτηση του πρωθυπουργού, αλλά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης», δήλωσε η Μπιργκίτα Τζονσντότιρ, βουλευτής του Κόμματος των Πειρατών, που στις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτο με ποσοστό μεταξύ 35 και 42 τοις εκατό.

Υπό πίεση βρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μετά τις αποκαλύψεις των PanamaPapers ότι ο πατέρας του Ιαν (πέθανε πριν από έξι χρόνια) ήταν επικεφαλής ενός δικτύου εξωχώριων επενδυτικών ταμείων.

Αρχικά ο πρωθυπουργός μέσω της εκπροσώπου του αρνήθηκε να απαντήσει αν η οικογένεια εξακολουθεί να επενδύει χρήματα στα ταμεία αυτά, απαντώντας ότι πρόκειται για ένα «ιδιωτικό ζήτημα».

Χθες, ωστόσο, ύστερα από πιέσεις του Τύπου αλλά και του Εργατικού Κόμματος, ο Κάμερον δήλωσε ότι δεν διαθέτει καμία μετοχή, ούτε είναι κάτοχος offshore εταιρειών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Guardian, η ανακοίνωση δεν απαντάει στο ερώτημα που του τέθηκε, αν δηλαδή είχε στο παρελθόν οφέλη από τις δραστηριότητες του πατέρα του.

Οι αναταράξεις από τη διαρροή των «εγγράφων του Παναμά» αγγίζουν την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με την εφημερίδα LeMonde, το δίκτυο offshore που εκκινεί από το Χονγκ Κονγκ και ταξιδεύει στη Σιγκαπούρη, στις Βρετανικής Παρθένους Νήσους και στον Παναμά, χρησιμοποιήθηκε για να βγουν χρήματα από τη Γαλλία μέσω ανύπαρκτων, εικονικών εταιρειών. Μάλιστα, φαίνεται ότι έγινε χρήση πλαστών αποδείξεων, με στόχο να παρακαμφθούν οι γαλλικές υπηρεσίες και η φορολόγηση. Το κόμμα πάντως διέψευσε την όποια συμμετοχή σε offshore.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για ένα «τεράστιο πρόβλημα» αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροαποφυγής, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να εφαρμοστούν αυστηρότερες νομοθεσίες.

Γερμανία

Εμπλοκή 28 τραπεζών

Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα για να δημιουργήσουν ή να διαχειριστούν «πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες» για λογαριασμό πελατών τους, υποστήριξε σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα SueddeutscheZeitung (SZ), του «γερμανικού σκέλους» των αποκαλύψεων του ICIJ. Ξεχωρίζουν η DeutscheBank, η Commerzbank, η DresdnerBank, αλλά και η BayernLB.

Στα PanamaPapers φιγουράρει και η Siemens, που είχε βρεθεί στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000.

Σύμφωνα με τη SZ, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της εταιρείας σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου 3 εκατ. ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Διαβάστε Επίσης