Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤα πήρε όλα η Άγκυρα στις Βρυξέλλες! Πανηγυρίζει για τα «δώρα»...

Τα πήρε όλα η Άγκυρα στις Βρυξέλλες! Πανηγυρίζει για τα «δώρα» της Ε.Ε. – Για «νέα αρχή» στις ενταξιακές της Τουρκίας, μιλά ο Νταβούτογλου

-

Δημιουργήθηκε : Κυριακή, 29 Νοέμβριος 2015

Για «ιστορική μέρα» και νέα αρχή στις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας μίλησε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε πως η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας δεν αφορά μόνο την προσφυγική κρίση.

«Είναι μια ιστορική μέρα στη ενταξιακή διαδικασία… Ευχαριστώ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για αυτή τη νέα αρχή», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Νταβούτογλου.

«Αυτή η συνάντηση δεν απλά για να συζητήσουμε το θέμα της μετανάστευσης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, αλλά για να αναζωογονήσουμε αυτή τη μεγάλη ιδέα της ένωσης με την ΕΕ με την τουρκική δυναμική», υποστήριξε.

Το τελικό κείμενο της Συνόδου δεν δόθηκε ακόμη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ.

“Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους”.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης το Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Διαβάστε Επίσης