Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΑπόφαση για τους μετανάστες έλαβε το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών

Απόφαση για τους μετανάστες έλαβε το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών

-

Σεπτέμβριος 2015

Σε απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξε, με πλειοψηφία, το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Κομισιόν για τη λήψη απόφασης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από αυτήν την απόφαση η ΕΕ είναι πλέον σε θέση να επανεγκαταστήσει 160.000 ανθρώπους σε σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας μέσα στα ερχόμενα δυο χρόνια. Η Κομισιόν μαζί με τις κοινοτικές υπηρεσίες θα οργανώσουν από κοινού με τα κράτη μέλη τον αναγκαίο συντονισμό για να εφαρμοσθεί ο μηχανισμός επί του εδάφους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “η επανεγκατάσταση είναι τμήμα μιας συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης”. Οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να προχωρήσουν τώρα στις άλλες προτάσεις που έχει κάνει η Κομισιόν, περιλαμβανομένης μιας Λίστας της ΕΕ με Ασφαλείς Χώρες Προέλευσης και της περαιτέρω μεταρρύθμισης του συστήματος του Δουβλίνου, στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στις 8 Οκτωβρίου.

Ταυτοχρόνως, τα βαθύτερα αίτια της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για αυτό οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν αύριο τις δράσεις άμεσης προτεραιότητας που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια στην περιοχή μας κι οι προσφυγικές πιέσεις προς τις γειτονικές χώρες.

Διαβάστε Επίσης