Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Τα μέτρα Ιωνά για τη βία στα γήπεδα – Του Κωνσταντίνου...

ΓΝΩΜΕΣ: Τα μέτρα Ιωνά για τη βία στα γήπεδα – Του Κωνσταντίνου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ*

-

Τρίτη, 30 Ιούνιος 2015

Στην ημερίδα της Αστυνομίας «όχι βία στα γήπεδα», ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου επαναβεβαίωσε πως τα μέτρα που προσπαθούν να υλοποιήσουν με τόσο σθένος, αναβλύζουν σκοπιμότητες. Τα μέτρα κινούνται σε 4 άξονες, κάρτα φιλάθλου, καταστολή, αυστηρότεροι έλεγχοι γηπέδων και θεωρητικά έχουν στόχο και την πρόληψη.

Ο κ. Νικολάου είπε πως, η Κυβέρνηση προχωρά παρά τις αντιδράσεις στην υλοποίηση της Κάρτας Φιλάθλου τον επόμενο Σεπτέμβρη, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα αφήσει εκτός γηπέδων τα «κακά φαινόμενα της κοινωνίας».

Ο Υπουργός παρουσιάζει την Κάρτα ως το μέτρο που θα λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα της βίας. Δεν τον απασχολεί πως η συγκεκριμένη Κάρτα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, αφού αυτά τα συστήματα θα αναγνωρίζουν το πρόσωπο του κάθε φίλαθλου ανά πάσα στιγμή μέσω των βιομετρικών του στοιχείων. Η έκδοση της σημαίνει αυτοφακέλωμα, χαρακτηρίζοντας μέσω των οπαδικών μας πεποιθήσεων, όλους τους φιλάθλους. Δεν σημαίνει φακέλωμα των χούλιγκαν.

Πότε στην Κύπρο το φαινόμενο της ανωνυμίας στους αθλητικούς χώρους επηρέασε την καταστολή των πράξεων βίας; Ποτέ! Ακόμα και με τα υπάρχοντα συστήματα CCTV, όταν επέλεξε η αστυνομία να τα χρησιμοποιήσει συνελήφθηκαν άτομα.

Επίσης, στην Κύπρο της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη διατέθηκε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην αναβάθμιση του ΓΣΠ, για εγκατάσταση υπερσύγχρονου συστήματος 120 καμερών υψηλής ευκρίνειας. Αν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα ο χρόνος θα δείξει, να ξέρετε όμως πως και στην Ιταλία έχουν εγκαταστήσει τέτοια συστήματα, αλλά η Κάρτα αποσύρθηκε γιατί είχε διώξει τον κόσμο από τα γήπεδα, τα έξοδα όμως τους έμειναν.

Οι οδηγίες Ιωνά ήταν σαφείς, καταστολή και πάλι καταστολή, μηδενική ανοχή σε πράξεις βίας και ανάρμοστες συμπεριφορές, αύξηση αρμοδιοτήτων στους επιτηρητές, μείωση καθηκόντων αστυνομίας και αύξηση ποινών των σωματείων.

Με τις εξουσίες που θέλει να δοθούν ο Υπουργός στους επιτηρητές σε συνδυασμό με τη διακριτική ευχέρεια που θα έχουν για να κρίνουν αν φίλαθλος προβαίνει σε ανάρμοστη συμπεριφορά, θα καταστήσουν τους αθλητικούς χώρους φρούρια. Επίσης σημαντικό είναι και εδώ το οικονομικό, γιατί τους επιτηρητές τους πληρώνουν οι ομάδες, λιγότεροι αστυνομικοί – περισσότεροι επιτηρητές, λιγότερα έξοδα η πολιτεία – περισσότερα τα σωματεία.

Και ενώ τα σωματεία σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες φωνάζουν για τις αυστηρές ποινές που δέχονται, ο αρμόδιος Υπουργός κάλεσε την Ομοσπονδία να αυξήσει τις ποινές.

Κάλεσε επίσης ο κ. Ιωνάς να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι των γηπέδων για έκδοση πιστοποιητικών ασφαλείας από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα όμως, η Κυβέρνηση δεν παρέχει κονδύλια για υλικοτεχνική αναβάθμιση σταδίων, αποκόπτει χορηγίες από προσφυγικά σωματεία και ο ΚΟΑ συζητά αύξηση ενοικίων των αθλητικών του χώρων.

Κύριε Υπουργέ, προγράμματα πρόληψης εξαγγέλλετε από τη μέρα που φέρατε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα μέτρα του νομοσχεδίου τα τροχοδρομήσατε, τα μέτρα πρόληψης ΘΑ τα τροχοδρομήσετε. Εν μια νυκτί ετοιμάσατε νομοσχέδιο για ότι έχει σχέση με καταστολή, φακέλωμα και οικονομικά, για τα μέτρα πρόληψης όμως μόνο εξαγγελίες.

Η βία στα γήπεδα και η νεανική παραβατικότητα είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα τη νεολαία, γι αυτό σας προτρέπω να επισκεφτείτε στις 7-8-9 Ιουλίου το 28ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, όπου εκεί θα υπάρχει θεματικό κέντρο για το νομοσχέδιο σας και τις δικές μας προτάσεις που κύρια έχουν να κάνουν με την ΠΡΟΛΗΨΗ.

Γιατί τα «κακά φαινόμενα της κοινωνίας», όπως τα αποκαλέσατε, αλλάζουν μόνο μέσα από την αλλαγή της κοινωνίας, που η ίδια τα εκκολάπτει και όχι αποκόπτοντας τα από αυτήν.

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου

Υπεύθυνος Αθλητικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Διαβάστε Επίσης