Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση για το δημοψήφισμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο τελεσίγραφο...

ΕΛΛΑΔΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση για το δημοψήφισμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο τελεσίγραφο της Τρόϊκα

-

: Κυριακή, 28 Ιούνιος 2015

Με ψήφους 178 υπέρ, 120 κατά, και δύο απόντες, η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή την πρόταση της κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή 5 Ιουλίου, με το ερώτημα «συμφωνείτε ή όχι με την τελική πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί».

Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι 148 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 17 της Χρυσής Αυγής και οι 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Εναντίον της διενέργειας δημοψηφίσματος ψήφισαν οι 75 από τους 76 βουλευτές της ΝΔ (1 απουσίαζε), οι 17 του Ποταμιού, οι 15 του ΚΚΕ και οι 13 του ΠΑΣΟΚ.

Οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, κληθέντες να γνωστοποιήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» την ψήφο τους, απαντούσαν «Όχι στην πρόταση τρόϊκας-κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου». Η ψήφος τους καταμετρήθηκε ως «όχι».

Η σημερινή ημέρα, 28η Ιουνίου, είναι και η προθεσμία που έθεσε η Βουλή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να εκδώσει τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα για το εγκριθέν πλέον από το Κοινοβούλιο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Παρέδωσε στον Έλληνα Πρόεδρο την απόφαση της Βουλής η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α, αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του τα ξημερώματα της Κυριακής με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία του παρέδωσε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι έχει «την χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στην Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμη εθνικό θέμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Βουλή».

«Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα έχετε την τιμή και την χαρά να είσαστε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία».

Ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο «για την θεσμική επαγρύπνηση λόγω της ευθύνης και για την θεσμική σας εγρήγορση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία».

ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα ζητήσουμε άδεια από Νταϊσελμπλουμ-Σόϊμπλε

για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό για το μέλλον του

«Τούτη την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με την Ιστορία», ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το προτεινόμενο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι εταίροι απέκλεισαν έναν ισότιμο εταίρο, την Ελλάδα, στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη, από συνεδρίαση του Eurogroup. «Είναι μια πολύ μελανή μέρα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Και δεν θα ζητήσουμε την άδεια ούτε από τον Ντάϊσελμπλουμ, ούτε από τον Σόιμπλε για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ο ίδιος», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επιγραμματικά μερικά από τα απαράδεκτα, όπως είπε, μέτρα που απαίτησαν οι δανειστές από την ελληνική πλευρά, κυρίως το ΔΝΤ το οποίο, είπε, «απαίτησε να μετριάσουμε τις απαιτήσεις μας για τη φορολόγηση του πλούτου, όπως και το να ξαναφορτώσουμε τα βάρη στους συνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους».

Πέραν αυτών των ενδεικτικών αναφορών, ο Πρωθυπουργός δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο περιεχόμενο των μέτρων που φέρεται να πρότειναν οι πιστωτές, και επί των οποίων θα κληθεί ο λαός να πάρει θέση στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής.

Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, ανέφερε αρκετές φορές στη διάρκειας περίπου μιας ώρας ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, και κάλεσε την Ευρώπη να αποδεχθεί τη βούληση του ελληνικού λαού.

«Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι» τόνισε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου με το ερώτημα «συμφωνείτε ή όχι με την πρόταση των θεσμών», την οποία η κυβέρνησή του απέρριψε ήδη ως απαράδεκτη.

Επέκρινε τον κ. Σαμαρά που λίγο πριν είχε χαρακτηρίσει ως «πραξικόπημα» την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει το λαό «σε ένα επικίνδυνο για τον τόπο δημοψήφισμα», και διατύπωσε και «σοβαρή ανησυχία» για το γεγονός ότι, όπως είπε, κάποιες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διαδικασία, ελπίζοντας ότι μπορεί να διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη προσφυγή στην κρίση του λαού.

Τέλος, προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθεί να μετατρέψει το δημοψήφισμα για τη δανειακή συμφωνία σε δημοψήφισμα για το νόμισμα της Ελλάδας, υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία.

Και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την κρίση του την επόμενη Κυριακή, ο κόσμος θα δώσει την απάντηση σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να απαγορεύουν σε έναν λαό να είναι κυρίαρχος για τον τόπο και το μέλλον του.

Σαμαράς: Θα ψηφίσουμε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη

«Η πρόταση για το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα εκτός της Ευρώπης», δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Είπε ότι το «όχι» που προτείνει η κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, και ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ».

«Διχάζετε την ελληνική κοινωνία ανάμεσα σε μία κακή συμφωνία και σε μία απόλυτη καταστροφή», πρόσθεσε ο τέως Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν λαοί που αγωνίζονται να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εσείς ουσιαστικά καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν για να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ».

«Εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός της πρότασης που σήμερα καταγγέλλετε, κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε παρωδία το δημοψήφισμα που φέρνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι απέτυχε παταγωδώς στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

«Οδηγήσατε μία άθλια διαπραγμάτευση σε ένα άθλιο αποτέλεσμα και τώρα σε ένα άθλιο δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Υποσχεθήκατε ότι θα φέρνατε μία καλύτερη συμφωνία και εσείς φέρατε μία συμφωνία χειρότερη από κάθε μνημόνιο, οδηγώντας μάλιστα την Ελλάδα εκτός ευρώ» τόνισε στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

«Αυτός είναι ο προσωπικό σας εφιάλτης κ. Τσίπρα», πρόσθεσε. «Και έρχεστε τώρα και ζητάτε από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για μία διαπραγμάτευση που έχει κλείσει;»

Ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα δεν θα αποφασίσει το «ναι» ή το «όχι» στη λιτότητα, αλλά το «ναι» ή το «όχι» στο ευρώ, εκτίμησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς και δεσμεύτηκε ότι η παράταξή του θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ.

«Δεν θα αυτοκτονήσουμε μαζί σας κ. Τσίπρα».


ΚΚΕ: Όχι και στην πρόταση των πιστωτών, και σ’ αυτήν της κυβέρνησης

Να φέρει τις δικές της προτάσεις στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του επί της απόφασης της κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα, ζητώντας από το λαό να αποφασίσει εάν αποδέχεται ή όχι την πρόταση των εταίρων και πιστωτών.

Τόνισε ακόμα ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση οδηγούν σε μείωση συντάξεων και μισθών, και είπε ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.

«Ο λαός πρέπει να πει ‘όχι’ τόσο στις προτάσεις των θεσμών, όσο και στις προτάσεις της κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το κάλπικο «όχι» στο δημοψήφισμα, συνιστά «ναι» στο μνημόνιο Τσίπρα.

Η Φ. Γεννηματά καλεί τον Α.Τσίπρα να προκηρύξει άμεσα εκλογές

Να μην κάνει δημοψήφισμα, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της το Σάββατο βράδυ, στη Βουλή.

Το δημοψήφισμα, πρόσθεσε, δημιουργεί διχασμό και αδιέξοδο, και τόνισε ότι το δίλημμα που τίθεται δεν είναι εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με την πρόταση των πιστωτών, αλλά εάν θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ή να φύγει εκτός ευρώ.

«Δεν έχετε εντολή να παίζετε με τη μοίρα της χώρας», είπε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προσωπικά στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ακόμα ότι «εμπαίξατε τον ελληνικό λαό επί πέντε μήνες».

Στο διάστημα αυτό, παρατήρησε, «πελαγοδρομούσατε, δίχως σχέδιο, δίχως προτάσεις», επικρίνοντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην θέσει ζήτημα χρηματοδότησης το Φεβρουάριο.

Έπρεπε, πρόσθεσε, να είχε συγκροτηθεί εξαρχής μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, και θεωρεί υπεύθυνο, είπε, τον Πρωθυπουργό που «καταφέρατε να ξεσηκώσετε όλα τα κράτη του Νότου εναντίον της Ελλάδας» και που «πήρε χρόνο χωρίς χρήματα για προπαγανδιστικά παιχνίδια».

Η κ. Γεννηματά, που για πρώτη φορά απευθύνθηκε στη Βουλή υπό τη νέα της ιδιότητα ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν τοποθετήθηκε τελικά εάν το κόμμα της θα ψηφίσει «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, εφ’ όσον αυτό αποφασιστεί από τη Βουλή.

Διαβάστε Επίσης