Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣτη μέγκενη των Βρυξελλών η Ελλάδα - Νέος γύρος συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά...

Στη μέγκενη των Βρυξελλών η Ελλάδα – Νέος γύρος συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά το αδιέξοδο

-

: Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2015

ΑΘΗΝΑ –

Στη μέγκενη των Βρυξελλών βρίσκεται η χώρα, καθώς οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ ο χρόνος για λύση τελειώνει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, παρότι χθες το μεσημέρι δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε για τα περιθώρια υπαναχωρήσεων, εφόσον οι δανειστές επιμένουν σε εξωφρενικές απαιτήσεις.

Στη μέγκενη των Βρυξελλών βρίσκεται η χώρα, καθώς οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ ο χρόνος για λύση τελειώνει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Αναλυτικά οι χθεσινές εξελίξεις:

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Αυτό υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντεϊσελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα

Στο μεταξύ ένας δραματικός διάλογος έγινε μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού ο κ. Τουσκ είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» (game is over) με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων.

«Αυτό δεν είναι παιχνίδι» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας του ότι δεν πρέπει «να υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Νωρίτερα είχε διακόψει τις εργασίες του το Eurogroup στις Βρυξέλλες και οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να καταθέσει νέα πρόταση επί της οποίας θα συνεχισθεί η συζήτηση σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο.

Τις τελευταίες ώρες πάντως παρά την εμπλοκή που οδήγησε στη διακοπή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους εταίρους για την έκβαση του νέου γύρου της συζήτησης το Σάββατο.

Η εμπλοκή στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που οδήγησε τελικά στη διακοπή του είχε διαφανεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά καθώς οι εταίροι αρνούνταν να συζητήσουν επί δύο κειμένων και ειδικότερα επί του ελληνικού σχεδίου.

Διαβάστε Επίσης