Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΧωρίς ψήφο στο δημοψήφισμα για ΕΕ οι Ευρωπαίοι Βρετανίας, πλην Κυπρίων και...

Χωρίς ψήφο στο δημοψήφισμα για ΕΕ οι Ευρωπαίοι Βρετανίας, πλην Κυπρίων και Μαλτέζων

-

: Δευτέρα, 25 Μάιος 2015

Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα έχουν οι Κύπριοι υπήκοοι που ζουν στη Βρετανία, όπως έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο οι Μαλτέζοι θα έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου – και αυτοί ως πολίτες χώρας μέλους της Κοινοπολιτείας, που έχουν δικαίωμα ψήφου και στις γενικές εκλογές.

Οι υπήκοοι των υπολοίπων χωρών μελών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορέσουν να εκφέρουν τη γνώμη τους στην κάλπη του δημοψηφίσματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2017, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η νομοθεσία για το δημοψήφισμα, καθώς και το ποιος θα έχει δικαίωμα ψήφου, θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν Βρετανοί, Ιρλανδοί και πολίτες της Κοινοπολιτείας από 18 ετών και πάνω που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια, ακριβώς όπως ισχύει στις γενικές εκλογές. Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να επιτραπεί η ψήφος και στους πολίτες ηλικίας 16 και 17 ετών.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κάμερον υποδέχεται σήμερα στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εγκαινιάζοντας μία σειρά διμερών επαφών με στόχο να εξηγήσει και να πείσει για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά στη λειτουργία της ΕΕ και τη σχέση Βρυξελλών-Λονδίνου. Σημειώνεται ότι ο κ. Κάμερον ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την ηγεσία της Κομισιόν.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Κάμερον θα έχει πρόγευμα εργασίας στην Κοπεγχάγη με τη Δανέζα ομόλογό του Χέλλε Θόρνινγκ-Σμιντ, αργότερα την ίδια μέρα θα έχει συνομιλίες στην Ολλανδία με τον Πρωθυπουργό Ρούτε και το βράδυ δείπνο με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Την Παρασκευή ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία και μετά το Βερολίνο για συνομιλίες με τις ηγέτιδες των δύο χωρών, Έβα Κόπατς και Άνγκελα Μέρκελ αντίστοιχα.

Ο κ. Κάμερον ελπίζει επίσης να έχει συνομιλίες με καθέναν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ξεχωριστά πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Διαβάστε Επίσης