Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε διάταγμα του Υπ. Ενέργειας τιμές καυσίμων σε πραγματικό χρόνο θα δίνουν...

Με διάταγμα του Υπ. Ενέργειας τιμές καυσίμων σε πραγματικό χρόνο θα δίνουν τα πρατήρια

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 12 Μάιος 2015

Διάταγμα με το οποίο δίνεται περίπου ένας μήνας χρονικό περιθώριο στα πρατήρια καυσίμων για την παροχή σε πραγματικό χρόνο (online), ακόμη και μέσω smart phones applications, έγκυρων -και έγκαιρα- τιμών των καυσίμων, υπέγραψε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αυτό ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, ύστερα από σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις τιμές καυσίμων, στην οποία συμμετείχαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι χθες έκλεισαν οι προσφορές για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα βοηθήσουν το Υπουργείο να ασκεί πιο αποτελεσματικό έλεγχο στις τιμές εισαγωγής των καυσίμων.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και το Υπουργείο ενημέρωσε για τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στην πρώτη συνάντηση και για το πού έχει φθάσει η υλοποίηση τους, ο Υπουργός είπε ότι τα μέτρα χωρίζονται σε τρεις άξονες που είναι η διαφάνεια (στις τιμές των καυσίμων), ο αποτελεσματικός έλεγχος των εισαγωγών των καυσίμων που αφορά τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή και στις οποίες θέλουμε να συμμορφωθούμε και η βελτίωση του ανταγωνισμού τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε τους Συνδέσμους για την εφαρμογή δύο μέτρων του πρώτου άξονα που είναι η εβδομαδιαία επισκόπηση των τιμών των καυσίμων όπως δημοσιεύεται από την ΕΕ και σημείωσε ότι δίνουμε περισσότερες πληροφορίες για την Κύπρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σε σχέση με το δεύτερο μέτρο του πρώτου άξονα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό αφορά “την παροχή ζωντανών έγκυρων και έγκαιρων τιμών των καυσίμων στα πρατήρια”, προσθέτοντας ότι χθες είχε υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο δίνεται περίπου ένα μήνα χρονικό περιθώριο στα πρατήρια για να υλοποιήσουν τις πρόνοιες του διατάγματος.

Σε σχέση με τον δεύτερο άξονα που αφορά τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισαγωγών των καυσίμων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι χθες έκλεισαν οι προσφορές που είχαν προκηρυχθεί για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα βοηθήσουν το Υπουργείο να ασκεί πιο αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστικά να συμμορφωθεί και με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή.

Αναφορικά με τη βελτίωση του ανταγωνισμού, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται “στα τελικά στάδια ενός στρατηγικού σχεδιασμού για το πώς θα θέλαμε να φαίνεται η λιανική αγορά των καυσίμων στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια με τη συμπερίληψη και χαμηλού κόστους πρατηρίων και με αυτοεξυπηρετούμενα πρατήρια”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι τιμές οι οποίες θα λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τη στιγμή που αλλάζει μια τιμή σε ένα πρατήριο και όσες φορές και αν αλλάξει, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα είναι διαθέσιμες και από τις ιστοσελίδες αλλά και μέσω smart phones applications.

Εξήγησε ότι τα smart phones applications θα μπορούν να παρέχουν πληροφόρηση στον καταναλωτή ποιο είναι το πιο φθηνό πρατήριο στην περιοχή που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

“Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε και τη διαφάνεια και τα εργαλεία στα χέρια των καταναλωτών για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό δεν είναι αρκετό αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί και ο τρόπος που ελέγχουμε τις εισαγωγές των καυσίμων και το σημαντικότερο να βελτιωθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά”.

Διαβάστε Επίσης