Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΥπό την αίρεση της βάσης του ΚΣ ΕΔΕΚ η απόφαση της Κεντρικής...

Υπό την αίρεση της βάσης του ΚΣ ΕΔΕΚ η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

-

Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό, η οποία θα τεθεί ενώπιον του Πολιτικού Προγραμματικού Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου.

`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή εντός του κόμματος, αυτό ήταν προαποφασισμένο να γίνει και ήταν γνωστό ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί ενώπιον του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο “μπορεί να την εγκρίνει, να την απορρίψει ή να τη διαφοροποιήσει”.

Στη χθεσινή απόφασή της η Κεντρική Επιτροπή ανέφερε πως η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να αποδεχθεί τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) ούτε ως ονοματολογία, ούτε ως περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως “η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα”.

Καταλήξαμε στην απόφαση να ξεκαθαρίσουμε εντελώς το τι είναι το επιδιωκόμενο για την ΕΔΕΚ, λέμε ξεκάθαρα τι θέλουμε, προσπαθούμε να κωδικοποιήσουμε τις προτάσεις μας και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε πως “θεωρούμε ότι έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως το περιεχόμενο του όρου ΔΔΟ και δεν μιλούμε για κάτι αόριστο πλέον, αλλά για κάτι πολύ συγκεκριμένο”, σημειώνοντας πως “με βάση τη δική μας ανάλυση οδηγεί ξεκάθαρα σε μια μορφή συνομοσπονδίας”.

Στην απόφαση της Επιτροπής, σημειώνεται πως η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει, “είναι ρατσιστική, προάγει τον εθνοτικό και συνάμα τον κοινοτικό διαχωρισμό, είναι αντιδημοκρατική γιατί εξισώνει τη μειοψηφία με την πλειοψηφία, καταστρατηγεί τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, στερεί στους πολίτες του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον τόπο διαμονής τους και εισάγει περιορισμούς στην εγκατάσταση και την απόκτηση περιουσίας”.

Επίσης, όπως αναφέρεται, “μετατρέπει τους Κύπριους πολίτες σε πολίτες β΄ κατηγορίας στην ΕΕ, νομιμοποιεί και ενισχύει άμεσα τον εποικισμό και κατ΄ επέκταση την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, καθιερώνει ένα κράτος υπό κηδεμονία και όχι ανεξάρτητο, χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων και τη διεθνή εκπροσώπηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδιέξοδα και δυσεπίλυτα προβλήματα και προνοεί παραμονή ξένων στρατευμάτων”.

Σύμφωνα με την απόφαση, “η Διζωνικότητα όπως προτείνεται προβλέπει σύνορα, και επιπρόσθετα η Δικοινοτικότητα εμπερικλείει εγγυημένες πλειοψηφίες λαού και περιουσίας, περιορισμό των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των βασικών ελευθεριών, στοιχεία τα οποία είναι ασύμβατα με την Ομοσπονδία, αλλά είναι συμβατά με τη Συνομοσπονδία.”

“Η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που τείνει να προσλάβει όπως αυτή παρουσιάστηκε στο σχέδιο Ανάν, αλλά και με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, οδηγεί στο διαχωρισμό, περιορίζει τη συνεργασία, αναπτύσσει αποσχιστικές τάσεις και καταλήγει σε μια ιδιότυπη διχοτόμηση”, προστίθεται.

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη πως “η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Μ. Ακιντζί ως νέου ηγέτη των Τ/Κυπρίων δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερη συνεννόηση, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό και απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας”.

Η ΕΔΕΚ διαβεβαιώνει πως “θα αγωνισθεί για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή-της σε ένα κράτος με πραγματικό Δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο να διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους-της τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτεια στο διηνεκές όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να αποκλείει την παραμονή ξένων στρατευμάτων, εποίκων και να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων και ταυτόχρονα να αποκλείεται η δυνατότητα τρίτων χωρών να ασκούν κηδεμονία με οποιονδήποτε τρόπο άμεσο ή έμμεσο επί της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Επίσης, καλεί “τα υπόλοιπα ελληνοκυπριακά κόμματα καθώς και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στις παραπάνω αρχές επίλυσης του Κυπριακού”.

Στην απόφαση σημειώνεται πως “η αποδέσμευση των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/Κυπρίων μπορεί να γίνει μόνο με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό πρέπει να αποτελεί βασική-μας επιδίωξη εάν πραγματικά επιθυμούμε να συμβιώσουμε με τους Τ/Κυπρίους σε μια κοινή πατρίδα και να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον”.

“Επιβάλλεται να αναπτυχθούν σωστές σχέσεις συνεργασίας και συνύπαρξης με τους Τουρκοκύπριους χωρίς ρατσιστικούς ή άλλους περιορισμούς. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, όμως πάντα υπάρχουν και τα περιθώρια και οι πιθανότητες επιτυχίας. Η ΕΔΕΚ ήταν το πρώτο κόμμα που από το 1974 είχε προβάλλει την ανάγκη για κοινό αντικατοχικό αγώνα Ε/κ και Τ/κ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη θέση”, προστίθεται.

Διαβάστε Επίσης