Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣτον Ειρηνικό Ωκεανό συνετρίβη το διαστημικό σκάφος

Στον Ειρηνικό Ωκεανό συνετρίβη το διαστημικό σκάφος

-

Στον Ειρηνικό Ωκεανό συνετρίβη το μη επανδρωμένο ρωσικό διαστημικό σκάφος Progress που περιστρεφόταν για σχεδόν δέκα μέρες εκτός ελέγχου πάνω από τη Γη.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος (Roscosmos), το σκάφος διαλύθηκε πριν την πτώση του στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Μέχρι την τελευταία στιγμή όμως, ήταν άγνωστος ο τόπος συντριβής του σκάφους καθώς η πορεία του ήταν ανεξέλεγκτη.

Εντούτοις, χάρη στην τεχνολογία, τους σύγχρονους υπολογιστές και τη διεθνή κοινότητα ερασιτεχνών αστρονόμων, το σκάφος είχε εντοπιστεί πριν την πτώση του.

Το διαδίκτυο είχε κατακλυστεί χθες από μαρτυρίες ερασιτεχνών οι οποίοι έγραφαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα ενώ είχαν δημιουργηθεί ειδικά φόρουμ με τη συμμετοχή και επιστημόνων από την ΝΑΣΑ, την ΕΣΑ και άλλες υπηρεσίες διαστήματος.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το σκάφος πέρασε από τη Νότιο Αμερική προτού συντριβεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

“Μόλις το είδα να περνά πάνω από το Μπουένος Άιρες. Αρχικά ήταν αρκετά αμυδρό αλλά στη συνέχεια πήρε φωτεινότητα, μετά ήταν ξανά θολό και ξανά φωτεινό. Υποθέτω ότι ακόμη πέφτει και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλαζε η φωτεινότητά του”, έγραψε στο twitter αυτόπτης μάρτυρας.

Η πιθανότητα τα συντρίμμια να κτυπούσαν άνθρωπο ήταν μια στις 10.000.

Καθώς πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, η πιθανότητα να έπεφτε σε κάποιον ωκεανό ήταν πολύ μεγάλη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι το διαστημικό σκάφος Progress δεν κατάφερε να ενωθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το σκάφος, το οποίο είχε μήκος 7 μέτρα, εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν προκειμένου να ανεφοδιάσει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), αλλά η επαφή μαζί του χάθηκε λίγες ώρες μετά.

Όπως αποδείχθηκε, το διαστημικό σκάφος υπέστη βλάβη και τέθηκε εκτός ελέγχου. Οι προσπάθειες να το ελέγξουν από τη Γη δεν καρποφόρησαν. Ταξίδευε για δέκα μέρες με ταχύτητα 16,000 μίλια την ώρα και περιστρεφόταν 360 μοίρες κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Τόσο η Ρωσία όσο και η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνουν πως τα έξι μέλη του πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν επαρκείς προμήθειες και δεν κινδυνεύουν. Ο ΔΔΣ θα ανεφοδιαστεί από αμερικανικό διαστημικό σκάφος στις 19 Ιουνίου. Από τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά στον σταθμό ζητήθηκε να κάνουν οικονομία στις προμήθειες τους.

Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Igor Komarov δήλωσε ότι το συνολικό κόστος της αποστολής ανήλθε στα 50.7 εκατ. δολάρια Αμερικής. Το σκάφος μετέφερε προμήθειες για τους αστροναύτες βάρους τριών τόνων που περιλαμβάνουν φαγητό, νερό, καύσιμα κ.α. τα οποία καταστράφηκαν.

Διαβάστε Επίσης