Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε συνεννόηση με τον Γεν. Εισαγγελέα είναι η Υπ. Εργασίας για το...

Σε συνεννόηση με τον Γεν. Εισαγγελέα είναι η Υπ. Εργασίας για το ωράριο καταστημάτων

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 08 Μάιος 2015

Σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τα επόμενα βήματα όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το ωράριο των καταστημάτων βρίσκεται η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το ΚΥΠΕ ζήτησε από την Υπουργό την αντίδρασή της για το νόμο που ψήφισε χθες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής καθώς και σχόλιο για τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης.

«Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μελετά το θέμα της ψήφισης του νόμου χθες από τη Βουλή έτσι ώστε να μπορέσει να δει με ποιο τρόπο θα προχωρήσει», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες αυτός ο νόμος να είναι αντισυνταγματικός».

«Είμαστε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε.

Όσον αφορά την αντίδρασή της για το νόμο που ψηφίστηκε, η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη θέση ότι «ο νόμος αυτός που έχει ψηφιστεί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόσο στους εργαζομένους, όσο και στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις λόγω της διάκρισης που γίνεται μεταξύ περιοχών και επιχειρήσεων».

«Αυτός ο νόμος μας παίρνει πάρα πολλά χρόνια πίσω, όταν η ανεργία δεν ήταν 16% αλλά ήταν 3,8%, όταν η οικονομική κατάσταση και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δεν ήταν στα επίπεδα που είναι σήμερα και άρα όλη αυτή η νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί δημιουργεί τεράστια τόσο νομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στους εργαζομένους», σημείωσε.

Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε παράλληλα ότι «ο λόγος που είχαμε προχωρήσει στο να διευρύνουμε τις ώρες εργασίας των καταστημάτων περιλαμβανομένης και της Κυριακής ήταν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε της ανεργίας».

Σύμφωνα με την ίδια «εκείνο το οποίο έχουμε πετύχει είναι πραγματικά με βάση τα στοιχεία που έχουμε έχουν γίνει νέες προσλήψεις στο λιανικό εμπόριο πέραν των 10.000 προσώπων».

«Να σημειώσω ότι την περίοδο 2011 – 2013 πριν την αλλαγή του ωραρίου εργασίας είχαν απολεσθεί 5.000 θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα είχε διπλασιαστεί το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονταν με αμοιβή €350», είπε.

Αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε, «είναι σημαντικά και εκείνο που παρακολουθούμε σήμερα είναι την αύξηση του λιανικού εμπορίου και με συνέπεια την αύξηση των θέσεων των εργαζομένων».

Διαβάστε Επίσης