Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΓια τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο μιλούν στο ΚΥΠΕ οι Ευρωβουλευτές Λ....

Για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο μιλούν στο ΚΥΠΕ οι Ευρωβουλευτές Λ. Χριστοφόρου και Ν. Συλικιώτης

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 04 Μάιος 2015

Την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο με αφορμή και το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους εκφράζουν, με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης.

Μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει την απώλεια και άλλων ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Από τις αρχές του 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα 1500 μετανάστες, ενώ ο αριθμός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει την ΕΕ και ιδιαίτερα τις μεσογειακές χώρες οι οποίες δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Σημείωσε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ένα ευρωπαϊκό αλλά ένα διεθνές ζήτημα «και αν πραγματικά θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει να το σταματήσουμε εν τη γενέσει του»

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος είναι αφενός η φτώχεια και η έλλειψη πόρων στις αφρικανικές χώρες και αφετέρου οι συρράξεις και η τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που πλήττεται από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αλλά και από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις «που έφεραν αυτές τις χώρες σε σημείο διάλυσης και αναρχίας».

Επεσήμανε ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος δέχεται μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών λόγω της αστάθειας σε Β. Αφρική και Μέση Ανατολή «και δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα λόγω και των δύσκολων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες». Τόνισε παράλληλα την ανάγκη της λήψης μέτρων για τη διάσωση και φροντίδα των μεταναστών.

Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το πρόβλημα των μεταναστών «και λόγω του εθνικού της προβλήματος αλλά και λόγω των οικονομικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια μικρή νησιωτική χώρα».

Η Κύπρος, πρόσθεσε, « έχει δείξει στο παρελθόν το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και την αλληλεγγύη της προς τους μετανάστες». Όπως είπε, η Κύπρος ζητά από την ΕΕ να της παράσχει εκείνα τα μέσα προκειμένου να καταστεί «αν είναι δυνατόν το κέντρο έρευνας και διάσωσης της ΕΕ» και να μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ, είπε, η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της όπως είναι η ανεργία, δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών “και αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα”.

Η ΕΕ, συνέχισε, « θα πρέπει να διατηρήσει την ανθρωπιστική της διάσταση και να συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για να μην χαθεί άλλη ζωή μέσα στη Μεσόγειο, αλλά δεν μπορεί να απορροφήσει τα ολοένα και αυξανόμενα κύματα μεταναστών».

Όπως είπε, «η Ευρώπη δεν πρέπει να δίνει το μήνυμα ότι έχει ανοικτή την πόρτα ανεξέλεγκτα για την είσοδο μεταναστών», προσθέτοντας ότι «οι οποιεσδήποτε αποφάσεις της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελούν κίνητρο για τους μετανάστες για να εισέλθουν στην ΕΕ».«Δεν πρέπει να υπάρχουν ελκυστικά κίνητρα για τους μετανάστες όπως συνέβαινε σε κάποια περίοδο και στην Κύπρο όπου είχε μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους μετανάστες γιατί πολλοί ορέγοντο τα επιδόματα που συγκριτικά ήταν πολύ υψηλότερα από άλλες χώρες».

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι το φαινόμενο της αύξησης της λαθρομετανάστευσης οφείλεται στους πολέμους κυρίως στη Μέση Ανατολή και Β. Αφρική, εκφράζοντας τη θέση ότι η ΕΕ και οι κυρίαρχοι της κύκλοι “δεν είναι άμοιροι ευθυνών» γι’ αυτό.

Έκανε επίσης λόγο για υποκρισία από πλευράς της ΕΕ η οποία, όπως είπε, περίμενε «να πνιγεί κόσμος για να εκφράσει την ανησυχία της και να συγκαλέσει έκτακτα συμβούλια Υπουργών και Ευρωπαϊκά Συμβούλια» για συζήτηση της μεταναστευτικής κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Σημείωσε ότι «η ΕΕ άργησε πάρα πολύ στη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης», προσθέτοντας ότι «έστω και αργά κατατίθεται κάποιες προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ, της διαδικασίας κατανομής των μεταναστών και του επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών. «Δεν μπορεί οι χώρες του Νότου που δέχονται τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά ρεύματα να επιμερίζονται το μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών», είπε.

Θα πρέπει, τόνισε, « να υπάρξει μια ισότιμη κατανομή βαρών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα κράτη μέλη της Ε.Ε στη βάση της αναλογίας πληθυσμού αλλά και του ΑΕΠ των χωρών. Κάποιες χώρες», όπως εξήγησε, « έχουν περισσότερες οικονομικές δυνατότητες να υποδεχτούν περισσότερους μετανάστες από κάποιες άλλες χώρες».

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε επίσης την ανάγκη εφαρμογής ενός πραγματικά κοινού και ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Ανέφερε, επίσης, ότι δυστυχώς «οι λαθρέμποροι βρίσκονται συνήθως ένα βήμα πιο μπροστά από τα κράτη» και άρα, πρόσθεσε, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα εκείνα τα μέτρα και οι πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο την κατάσταση εν τη γενέσει της.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα η κινητικότητα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή εντός της ΕΕ γ’ αυτό το θέμα να μην είναι για τα «μάτια του κόσμου», κατά την έκφραση του, αλλά να έχει ως πραγματικό στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης και ευχήθηκε η ΕΕ «να μην μείνει για άλλη μια φορά απαθής μπροστά σε τέτοιου είδους τραγωδίες που είδαμε να συμβαίνουν στη Μεσόγειο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 13 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Η Ατζέντα θα αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση.

Οι ηγέτες των κρατών μελών ομόφωνα συμφώνησαν ότι πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη και ταχεία δράση για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης εκφράζοντας τη θέση ότι αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τον νότο της Ευρώπης, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Διαβάστε Επίσης