Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑMoody's: Επωφελής για τις τράπεζες η νέα νομοθεσία για τις εκποιήσεις

Moody’s: Επωφελής για τις τράπεζες η νέα νομοθεσία για τις εκποιήσεις

-

23 Απρίλιος 2015

Θετικό αντίκτυπο θα έχει στις τράπεζες η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody`s σε σημείωμά που εξέδωσε την Πέμπτη.

«H εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις θα είναι θετική (credit positive) για τις κυπριακές τράπεζες, καθώς θέτει τις βάσεις για αναδιαρθρώσεις σε μεγάλη κλίμακα και βελτιώνει τις προοπτικές ανάκτησης των τραπεζών», αναφέρει στο σημείωμά του ο οίκος.

Σημειώνει ότι η έγκριση του νόμου και η εφαρμογή του θα επιτρέψει στην Τρόικα να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η οποία είχε παραταθεί λόγω των αναβολών στην εφαρμογή της νομοθεσίας λόγω του εκσυγχρονισμού του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Παράλληλα, ο Moody`s επισημαίνει πως σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, θα ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θα βελτιώσει τη ρευστότητα των τραπεζών και θα στηρίξει το δανεισμό στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον οίκο, το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα σμικρύνει την περίοδο που απαιτείται για την εκποίηση και δημοπράτηση μιας ενυπόθηκης εξασφάλισης στους 18 μήνες από τα δέκα και επιπλέον χρόνια που διαρκούσε η διαδικασία με βάση την προηγούμενη νομοθεσία.

Υπενθυμίζοντας πως όλες οι εγχώριες τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν συστήσει εσωτερικές μονάδες αναδιάρθρωσης δανείων, ο οίκος σημειώνει πως υπήρξε αργή πρόοδος διότι οι δανειολήπτες είχαν υιοθετήσει στάση αναμονής δεδομένης της πολιτικής συζήτησης του νέου νόμου και της αβεβαιότητας για το επίπεδο προστασίας που παρέχει το νέο νομοσχέδιο.

Αναφέρει τέλος πως από το Δεκέμβριο 2013 μόνο το 22% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αναδιαρθρωθεί.

Διαβάστε Επίσης