Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΓΓ ΑΚΕΛ: Η Τουρκία να δώσει δείγματα γραφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

ΓΓ ΑΚΕΛ: Η Τουρκία να δώσει δείγματα γραφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

-

που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι όντως είναι έτοιμη να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της λύσης διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τα μηνύματα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ – Τουρκίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Όπως είπε, είναι η τρίτη φορά που συναντιούνται μέσα σε ένα χρόνο με τον Πρόεδρο του Ποταμιού και έχουν ανταλλάξει απόψεις σε βάθος σε διάφορα ζητήματα, τόσο σε ό,τι αφορά την Κύπρο όσο και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιθανότητες που υπάρχουν για αλλαγή στην τ/κ κοινότητα στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και την προοπτική που ενδέχεται να δημιουργηθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Στο πλαίσιο αυτό επαναδιατύπωσε την ευχή του ΑΚΕΛ όπως την ερχόμενη Κυριακή η τ/κ κοινότητα αναδείξει στην ηγεσία της ένα πολιτικό ο οποίος επιθυμεί και θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού. «Εύχομαι και ελπίζω ότι θα υπάρξει η ίδια συνέπεια και προσήλωση στην επίτευξη λύσης και στη δική μας την πλευρά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει μετά το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα, να υπάρξει ξεκάθαρος στόχος, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη λύση του Κυπριακού. «Ξέρω ότι είναι δύσκολη η επίτευξη του, ξέρω ότι χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια και ετοιμότητα και από την Τουρκία να ικανοποιήσει όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμείς θεωρούμε ως πάρα πολύ σημαντικά για να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τουλάχιστο να δούμε κατά πόσο υπάρχει αυτή η ετοιμότητα από την τουρκική πλευρά» δήλωσε, εξηγώντας πως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συνέπεια σε διαχρονικές αρχές λύσης του Κυπριακού, σοβαρότητα και εποικοδομητικός τρόπος λειτουργίας και συλλογικότητα.

Επανέλαβε πως αν τα πράγματα εξελιχτούν προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία και θα επιχειρήσει να συμβάλει έτσι ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό η οποία θα αντικατοπτρίζει κάποια οράματα και προσδοκίες και των Ε/κ και των Τ/κ.

Κληθείς να σχολιάσει τα μηνύματα που προκύπτουν από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ – Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι πρώτοι που επείγονται για λύση στο Κυπριακό είναι οι Ε/κ και πρόσθεσε πως αν η Τουρκία θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής μέσα από τις θέσεις που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι όντως είναι έτοιμη να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της λύσης.

«Ας μας δοκιμάσει και τότε θα διαπιστώσει ποια θα είναι και η στάση της ε/κ πλευράς» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε καμία περίπτωση η ουσία του Κυπριακού να αιχμαλωτίζεται στον παράγοντα χρόνο. «Μακάρι να συνεργαστούν για να πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στην ουσία για χάρη της κατάληξης στη βάση ενός χρονικού ορόσημου» δήλωσε.

Ερωτηθείς ποιος από τους δύο υποψήφιους στα κατεχόμενα «`έχει κατεύθυνση τη λύση» ο κ. Κυπριανού αφού ξεκαθάρισε ότι το ποιόν θα επιλέξει η τ/κ κοινότητα είναι δικό της θέμα και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να εισέλθει σε αυτά τα ζητήματα, ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Έρογλου δεν είναι άνθρωπος ο οποίος ενδιαφέρεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Ανέφερε τέλος ότι συζήτησαν με τον κ. Θεοδωράκη και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και επανέλαβε εκ νέου τη στήριξη του ΑΚΕΛ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει το καλύτερο για τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε Επίσης