Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΑθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Βαριοπούλα

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Βαριοπούλα

-

Όλοι οι κατηγορούμενοι της δίκης Βαριοπούλα αθωώθηκαν σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, η οποία βασίστηκε στο γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά δεδομένα που υποβλήθηκαν ως τεκμήρια ήταν πλαστά και τελικά απορρίφθηκαν.

“Τα ηλεκτρονικά δεδομένα δεν συνιστούν αποδεικτικό στοιχείο. Αποφανθήκαμε ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των κατηγορουμένων και των στοιχείων αυτών”, αναφέρεται στην πρόταση του εισαγγελία, ο οποίος ζήτησε από το δικαστήριο να αφεθούν ελεύθεροι οι 236 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και εννέα στρατηγοί των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Η υπόθεση Βαριοπούλα αφορούσε συνωμοσία των στρατιωτικών να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν ένα χρόνο μετά που ανέλαβε την εξουσία. Το 2012 οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί είχαν καταδικαστεί σε έως και 20 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο το 2014 διέταξε εκ νέου την εκδίκαση της υπόθεσης επειδή υπήρχαν υποψίες για την αυθεντικότητα των ψηφιακών στοιχείων. Ενώ το Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στηρίξει την αρχική απόφαση τελικά μετά τη ρήξη του με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στημένης αυτής δίκης, άλλαξε στάση και στήριξε την απελευθέρωση των στρατιωτικών.

Διαβάστε Επίσης