Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλλάδα και Κύπρος στο Eurogroup της Δευτέρας σε κλίμα δυσφορίας

Ελλάδα και Κύπρος στο Eurogroup της Δευτέρας σε κλίμα δυσφορίας

-

Μάρτιος 2015

Ελλάδα και Κύπρος θα συζητηθούν εκτός απροόπτου στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις ΒρυξέΛλες.

Πηγές του Eurogroup δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως όσον αφορά την Κύπρο επικρατεί δυσφορία στο όργανο, καθώς οι εξηγήσεις που έχει δώσει η Κυβέρνηση περί των καθυστερήσεων στο νόμο για τις εκποιήσεις, αλλά και άλλες καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κριθεί επαρκείς. Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, η πέμπτη έκθεση (review) θα συνεχίσει να μένει ανοικτή, καθυστερώντας περαιτέρω το πρόγραμμα της Κύπρου.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει εκθέσει στην υποβληθείσα λίστα. Ομως, εμπλοκή έχει παρουσιαστεί, όπως έλεγαν πηγές του Eurogroup, στη σχέση των λεγόμενων θεσμών – ήτοι της πρώην τρόικας – με την Αθήνα, καθώς στη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης ζητήθηκε από τους Ελληνες αρμόδιους η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, την Παρασκευή.

Η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς όπως εκτιμάται προσμετρά το πολιτικό κόστος από μια επίσκεψη της παλαιάς τρόικα, ενώ οι πηγές του Eurogroup επιμένουν πως οι θεσμοί έχουν κάθε τέτοιο δικαίωμα και με τη νέα συμφωνία.

Διαβάστε Επίσης