Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ Υπουργός Υγείας προτρέπει τις γυναίκες να ελέγχονται με το τεστ Παπανικολάου

Ο Υπουργός Υγείας προτρέπει τις γυναίκες να ελέγχονται με το τεστ Παπανικολάου

-

Παρασκευή, 30 Ιανουάριος 2015

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής προέτρεψε σήμερα όλες τις γυναίκες να ελέγχονται σε τακτά διαστήματα με το τεστ Παπανικολάου αφού ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, εάν ανιχνευθεί πρώιμα.

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής προέτρεψε σήμερα όλες τις γυναίκες να ελέγχονται σε τακτά διαστήματα με το τεστ Παπανικολάου αφού ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, εάν ανιχνευθεί πρώιμα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας που παρουσίασε ο κ. Πατσαλής, στο πλαίσιο χαιρετισμού του σε διάσκεψη Τύπου για την Εκστρατεία Ενημέρωσης του ΠΑΣΥΚΑΦ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από το 1998 μέχρι το 2011 προσβλήθηκαν 340 γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 50%, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών», ανέφερε.

Ο Υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι «παρότι ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται είναι γύρω στα 45 χρόνια, τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιαστεί μία αύξηση σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας».

Αυτό, σημείωσε, συμβαίνει διότι “ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα εμμένουσας λοίμωξης από τον ιό HPV, ο οποίος εκτός από τις συχνές λοιμώξεις που προκαλεί, μεταδίδεται εύκολα».

«Γι’ αυτό και σθεναρή παρότρυνσή μας είναι η κάθε γυναίκα να ελέγχεται με το τεστ Παπανικολάου, σε τακτά διαστήματα. Διότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί εάν ανιχνευθεί πρώιμα», είπε.

Ο κ. Πατσαλής εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «μέσω των προγραμμάτων που ως Υπουργείο Υγείας λειτουργούμε, μπορέσαμε να προλάβουμε την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σημαντικό αριθμό γυναικών μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της παροχής κατάλληλης θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής».

Την παρούσα στιγμή, πρόσθεσε, «βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε απομακρυσμένες κοινότητες της υπαίθρου».

«Το πρόγραμμα διάρκειας 24 μηνών, εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι «ξεκίνησε στη Μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασσού και Ορεινής το Μάρτιο του 2014 και αναμένεται να καλύψει 8.979 γυναίκες».

Μέσω του προγράμματος, ενημέρωσε, «παρέχεται δωρεάν το τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 24-65 ετών, ενώ αναλόγως των αποτελεσμάτων της κάθε γυναίκας, παραπέμπεται σε περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία όταν αυτό επιβάλλει το αποτέλεσμα του τεστ ή το θεωρεί σκόπιμο ο ειδικός ιατρός που θα κάνει την εξέταση».

Ο κ. Πατσαλής είπε ότι «τελικός στόχος μας, που περιλαμβάνεται και στην εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, είναι να αναπτύξουμε οργανωμένο πληθυσμιακό έλεγχο που να καλύπτει όλες τις γυναίκες της Κύπρου, συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων».

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, πρόσθεσε, «σκοπός μας είναι αυτός εισαχθεί για τα κορίτσια που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία, βάσει και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό, ανέφερε, «είναι το όραμά μας και προς αυτή την πορεία εργαζόμαστε, παρά την αναγνώριση ότι οι παρούσες οικονομικές συνθήκες περιορίζουν τη δυναμική μας».

Διαβάστε Επίσης