Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΑ και ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ συζήτησαν Συλικιώτης - Επίτροπος Σέφκοβιτς

ΦΑ και ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ συζήτησαν Συλικιώτης – Επίτροπος Σέφκοβιτς

-

14 Ιανουάριος 2015

Την ανάγκη η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μαρός Σέφκοβιτς, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της ολομέλειας του ΕΚ.

Την ανάγκη η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μαρός Σέφκοβιτς, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της ολομέλειας του ΕΚ.Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για λύση και επανένωση της Κύπρου, καθώς ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να απολαμβάνουν και οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από το φυσικό αέριο είναι η λύση.

Επεσήμανε ακόμη στο συνομιλητή του το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στην περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη η ΕΕ να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα για άρση της απομόνωσης κρατών ή και περιοχών από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ακόμη στο Επίτροπο Σέφκοβιτς την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, σημειώνοντας και τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός διαδρόμου από την νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, με τη βοήθεια ενός αγωγού, με την ανάπτυξη της υποδομής ενός μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου, καθώς και με τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο.

Υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση ενός έργου φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Επίτροπος Σέφκοβιτς αναφέρθηκε στις πολιτικές που θα προωθηθούν για υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης. Όσον αφορά την πρόταση που συζητείται για δημιουργία αγωγού Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, ο Επίτροπος εξήγησε πως η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά τρόπους στήριξης του έργου, αλλά αναμένει να δει και την τελική μελέτη, καθώς με τα μέχρις στιγμής δεδομένα εκτιμάται πως υπάρχουν αρκετές τεχνικές δυσκολίες αλλά επίσης απαιτούνται και πολλοί χρηματικοί πόροι τους οποίους η ΕΕ δεν μπορεί να επενδύσει.

Επισήμανε πως η Κομισιόν εξετάζει παράλληλα και άλλους τρόπους διασύνδεσης με την Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Διαβάστε Επίσης