Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΈπεσαν τα πρώτα χιόνια στις ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στις ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου

-

Ιανουάριος 2015

Σε ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου έπεσαν τα πρώτα χιόνια φέτος νωρίς τα ξημερώματα.

Σε ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου έπεσαν τα πρώτα χιόνια φέτος νωρίς τα ξημερώματα.

Χιονόπτωση σημειώθηκε σε κοινότητες της περιοχής Λαόνας κυρίως στον Κάθηκα και τις Αρόδες αλλά και στις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Επαρχία Πάφου, στην Παναγιά και στον Στατό Άγιο Φώτιο.

Σύμφωνα με Αστυνομική ανακοίνωση οι δρόμοι Παναγιάς – Στατού, Πέγειας – Πόλης Χρυσοχούς• Κάθηκα – Στρουμπιού και Γιόλου – Πόλης Χρυσοχούς, είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Αστυνομία καλεί όσους θα χρησιμοποιήσουν το οδικό δίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Επίσης, το κοινό προτρέπεται πριν από την όποια διακίνηση του σε ορεινές και άλλες περιοχές, να συμβουλεύεται τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, για αποφυγή τυχόν δικής του ταλαιπωρίας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παναγιάς Μιχαήλ Γεωργίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το χιόνι που έχει πέσει στην κοινότητα είναι περίπου ένα χιλιοστό μέχρι στιγμής και πως η Παναγιά “ ημιάσπρισε” .Μία φορά το χρόνο συνέχισε, “τα χιόνια επισκέπτονται την ορεινή κοινότητα μας”.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ακόμη πως το κρύο στην κοινότητα του είναι τσουχτερό , τέσσερις βαθμούς υπό το μηδέν, και οι κάτοικοι της Παναγιάς – όπως είπε- περιορίζονται στο σπίτι ανάβοντας τζάκια και σόμπες.

Εξάλλου ο Κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι κάτοικοι της κοινότητας του ξύπνησαν με τα χιόνια. Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη πως το οδικό δίκτυο που συνδέει τον Κάθηκα με τις Αρόδες έχει υποστεί καθίζηση και επιβάλλεται η βελτίωση του, αλλά και η τοποθέτηση σήμανσης.

Το κρύο στην κοινότητα των Αρόδων, πρόσθεσε, είναι τσουχτερό και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους ή στο καφενείο της κοινότητας.

Στο μεταξύ, σε άμεση κινητοποίηση έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες όπως τα Δημόσια Έργα, η Αστυνομία η Πυροσβεστική Υπηρεσία η Επαρχιακή Διοίκηση και η Αρχή Ηλεκτρισμού τόσο για το καθαρισμό των δρόμων , όσο και για την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν από την πτώση πασσάλων .

Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου το οδόστρωμα υποχώρησε λόγω των καταρρακτωδών βροχών ενώ για ώρες οι δρόμοι κατέστησαν αδιάβατοι λόγω πτώσης δένδρων , βράχων και όγκων χώματος.

Στην Επαρχία Πάφου, η Πυροσβεστική υπηρεσία το τελευταίο διήμερο δέχτηκε 20 κλήσεις για πλημμύρες δρόμων και υπόγειων σπιτιών καθώς και για πτώσεις δένδρων.

Χθες σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφικά υποστατικά της Επαρχίας Πάφου τόσο στη Βιομηχανική περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα στην κτηνοτροφική περιοχή Τίμης Αγίας Βαρβάρας όσο και στην περιοχή Στενή – Πόλεως Χρυσοχούς.

Χθες υπερχείλισε περίπου το φράγμα της Αρμίνου χωρητικότητας 4.300.000 κυβικών μέτρων νερού.

Ο Επαρχιακός μηχανικός του Τμήματος Υδάτων Βάσος Σωκράτους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για το πρώτο φράγμα στην επαρχία Πάφου που γέμισε, προσθέτοντας ωστόσο, πως ελάχιστες είναι οι ποσότητες που υπερχείλισαν καθότι βρίσκεται σε λειτουργία η εκτροπή προς το φράγμα του Κούρη.

Ο κ. Σωκράτους σημείωσε πως υπολογίζεται να έχουν εισρεύσει το τελευταίο 24ωρο στο Φράγμα της Αρμίνου γύρω στα 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Διαβάστε Επίσης