Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣτο στόχαστρο του Ξηρού της 17 Νοέμβρη, οι Φυλακές Κορυδαλλού

Στο στόχαστρο του Ξηρού της 17 Νοέμβρη, οι Φυλακές Κορυδαλλού

-

2015

ΑΘΗΝΑ-

Κτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού, το οποίο ενδεχομένως να εκδηλώνετο σήμερα, Κυριακή, από τις οποίες είχε κηρυχθεί δραπέτης όταν δεν επέστρεψε από την άδειά του που είχε λάβει πριν από ένα χρόνο, ετοιμάζοταν να εκτελέσει ο έως χθες καταζητούμενος τρομοκράτης, Χριστόδουλος Ξηρός, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

ΑΘΗΝΑ-

Κτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού, το οποίο ενδεχομένως να εκδηλώνετο σήμερα, Κυριακή, από τις οποίες είχε κηρυχθεί δραπέτης όταν δεν επέστρεψε από την άδειά του που είχε λάβει πριν από ένα χρόνο, ετοιμάζοταν να εκτελέσει ο έως χθες καταζητούμενος τρομοκράτης, Χριστόδουλος Ξηρός, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα σχεδιαγράμματα τα οποία βρέθηκαν στο πολυτελές σπίτι της Αναβύσσου, στο οποίο διέμενε μετά τη διαφυγή του.

Το απόγευμα δε ο Ξηρός, και συγκεκριμένα λίγο μετά τις πέντε , οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

Tην ανακοίνωση για το εντυπωσιακό κτύπημα που ετοίμαζει ο Ξηρός έκανε σε συνέντευξη σήμερα το απόγευμα, Κυριακή, ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας , μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, τις εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες μετά τη σύλληψη του έως χθες καταζητούμενου τρομοκράτη της οργάνωσης «17η Νοέμβρη».

Σύμφωνα πάντως πληροφορίες, σκοπός του «Μανώλη» ήταν να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης « Πυρήνες της Φωτιάς», με τα οποία συναντάτο και είχε μάλιστα διασκεδάσει σε… πάρτυ, εντός της φυλακής.

Παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε θα εκδηλώνετο το κτύπημα που απέτρεψε η αστυνομία με τη σύλληψη του Ξηρού.

Όπως όμως δήλωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Δημήτρης Τσακνάκης, το χτύπημα θα γινόταν εντός των «επόμενων ημερών», όπως προκύπτει από τις ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι-γιάφκα στην Ανάβυσσο.

Ο Αρχηγός εκτίμησε, επίσης, πως βάσει των σημειώσεων και του σχεδιαγράμματος που εντοπίστηκε, η τρομοκρατική ενέργεια θα γινόταν με δυο οχήματα, το ένα θα μετέφερε εκρηκτική ύλη και το δεύτερο την ομάδα των ένοπλων δραστών.

Όσον αφορά στην υπό σχεδίαση τρομοκρατική ενέργεια που απετράπη, ο κ. Τσακνάκης συμπλήρωσε πως θα συμμετείχαν τουλάχιστον έξι άτομα και στόχος του θα ήταν η «απελευθέρωση κρατουμένων», χωρίς να διευκρινίσει ποιών και από ποιά ομάδα.

Όπως είπε κ. Τσακνάκης, το μέγεθος του κτυπήματος που ήταν υπό σχεδιασμό καταδεικνύεται και από τον βαρύ οπλισμό που έχει βρεθεί στο σπίτι- γιάφκαστην Ανάβυσσο.

Εδικότερα, μεταξύ άλλων, έχουν βρεθεί οκτώ «καλάσνικοφ» (δυο εκ των οποίων ήταν σκοπευτικά με ακτίνες λέιζερ), πιστόλια, ρουκετοβόλο RPG με τρεις ρουκέτες, πυροκροτητές, τουλάχιστον έξι κιλά εκρηκτική ύλη καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αποκάλυψε, επίσης, πως το γενετικό υλικό που ελήφθη από τον Ξηρό «ταυτίζεται απόλυτα» με το DNA που βρέθηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε σταλεί, μέσα σε παγιδευμένο βιβλίο, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.

Την ευθύνη για την επίθεση στο ΑΤ Ιτέας έχει αναλάβει η τρομοκρατική ομάδα «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αφήνοντας ο κ. Τσακνάκης να εννοηθεί πως υπάρχει σχέση μεταξύ του Ξηρού και των τρομοκατών αυτής της ομάδας.

Τα ευρήματα στο σπίτι -γιάφκα

Όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, στη μονοκατοικία της Αναβύσσου βρέθηκαν 10 σακιά με άμμο, σακιά με τσιμέντο, ενώ μέσα στην οικία βρέθηκαν πάρα πολλά αντικείμενα.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν :

οκτώ (8) Kalashnikov, εκ των οποίων στα δύο ήταν προσαρμοσμένο σκοπευτικό λέιζερ,

πλήθος από γεμιστήρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ανά δύο ή ανά τέσσερις,

πάρα πολλά φυσίγγια του ιδίου όπλου των οποίων δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση,

τρία πιστόλια εύχρηστα με φυσίγγια και γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων,

μεγάλος αριθμός φυσιγγίων των 9mm,

ένα (1) ρουκετοβόλο εύχρηστο,

τρία (3) βλήματα RPG,

δύο (2) χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,

δύο (2) κινητά, μεταποιημένα με καλώδιο,

είκοσι τρεις (23) κοινοί πυροκροτητές, εκ των οποίων οι δεκατρείς (13) με προσαρμοσμένα φυτίλια,

οκτώ (8) ηλεκτρικοί πυροκροτητές,

πάρα πολλά μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού,

δύο (2) κουλούρες NONEL (φυτίλι νέας τεχνολογίας),

τρεις (3) κουλούρες πλαστικού καλωδίου, το οποίο κατέληγε σε κοινό πυροκροτητή,

πολλές νάιλον σακούλες που περιείχαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα μασουριών και ποσότητες άγνωστης ουσίας, ποσότητες άγνωστης κοκκώδους ύλης, λευκού χρώματος,

έξι (6) πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού, περιτυλιγμένα ανά τρία μεταξύ τους με χαρτοταινία, ενώ το καθένα φέρει οπή στον πυθμένα του,

πέντε (5) κοινοί πυροκροτητές διπλής συνδέσεως,

επτά (7) μεγάλες σακούλες, περίπου 10 κιλά η καθεμία με εκρηκτική ύλη, πιθανόν ANFO,

ένας (1) μηχανισμός «κουμπατάν» (μηχανικός χρονοδιακόπτης),

φλοιός δέντρου πιθανόν πεύκου (πρώτη ύλη για κατασκευή πυρίτιδας),

πλήθος από τηλεκάρτες,

μία (1) σακούλα με νιτρική αμμωνία,

ένας (1) σιγαστήρας πιστολιού,

μία γυναικεία τσάντα με δώδεκα (12) θήκες – συνδετήρες με δέκα (10) φυσίγγια Kalashnikov ο καθένας,

δεκατρείς (13) θήκες – συνδετήρες φυσιγγίων,

ρελέδες, μπαταρίες, λαμπάκια, κατσαβιδάκια, μπανάνες (βύσματα), μπόρνες, θερμοσυστελόμενα, μονωτικές ταινίες, αλεσμένες σπιρτοκεφαλές, διακόπτες πιέσεως, διακόπτες on/off, λαμπάκια, λάμπα καμμένη με προσαρμοσμένο βραδύκαυστο, πυραγωγό σχοίνιο, βαζάκι με πυρίτιδα, μανταλάκι πλαστικό,

δύο (2) σακούλες με περίπου έξι (6) κιλά έκαστη, με εκρηκτική ύλη πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδα,

ένα (1) βαρέλι μεταλλικό, κοίλο, χωρητικότητας περίπου εκατό (100) λίτρων, το οποίο είχε τσιμέντο στα τοιχώματά του σε σχήμα κώνου.

Επιπλέον, μέσα στο σπίτι βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα (1) πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με αριθμό «ΑΜ 488313», με ημερομηνία έκδοσης 02/04/2014 και στοιχεία ΜΕΛΑΝΗ ΕΛΕΝΗ του ΙΩΑΝΝΗ και της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ, γεν. 02/10/1991 στο Μαρούσι Αττικής, εκδούσα Αρχή Τ.Α. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΥΒΟΪΑΣ, με Α.Δ. 5025/3.

Η ταυτότητα, όπως είχε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ήταν «φανερά πλαστή».

Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονου άνδρα που νοίκιασε το διαμέρισμα τον Ιούνιο του 2014, αλλά και σε βάρος της γυναίκας που χρησιμοποίησε την ταυτότητα.

Διαβάστε Επίσης