Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Ελλάδα ήδη σε προεκλογική τροχιά ενόψει εκλογών στις 25 Ιανουαρίου

Η Ελλάδα ήδη σε προεκλογική τροχιά ενόψει εκλογών στις 25 Ιανουαρίου

-

29 Δεκέμβριος 2014

Από τις 12 και το μεσημέρι σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, μετά την αποτυχία της Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Από τις 12 και το μεσημέρι σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, μετά την αποτυχία της Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, στην ύστατη ψηφοφορία, τάχθηκαν 168 βουλευτές, όπως και στην 2η ψηφοφορία.

Εναντίον, ψήφισαν 132.

Η φράση που ακούστηκε από τους περισσότερους ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης τη στιγμή που μετέδιδαν τις ανταποκρίσεις τους ήταν «από σήμερα η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας».

«Ο λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που προεδρεύει στις 2μμ του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησής του, δηλώνει ότι θα ζητήσει από αύριο κιόλας να προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάλυση της τωρινής Βουλής και να εκδώσει προεδρικό διάταγμα για προκήρυξη εθνικών εκλογών, με πιθανότατη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

Από τη στιγμή που θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, θα διοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, μόνο για τη διαχείριση τρεχουσών υποθέσεων. Δεν μπορεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση να συνάψει ή και να υπογράψει σημαντικές διεθνείς ή εγχώριες συμφωνίες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ευχάριστη τη σημερινή μέρα, είπε ότι «το μέλλον ξεκίνησε», και προέτρεψε τους Έλληνες «να είστε χαρούμενοι».

Προηγουμένως, δήλωσε ότι «οι βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν σήμερα με την ψήφο τους ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

«Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά, που επί δυόμιση χρόνια λεηλάτησε τον λαό, αποτελεί ήδη παρελθόν. Και παρελθόν σε λίγες μέρες θα αποτελούν και τα μνημόνια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, η διάλυση της Βουλής προέκυψε «λόγω του εκβιασμού των θεσμών που επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση, με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής»

Η χώρα – πρόσθεσε – οδηγείται σε εκλογές, η οικονομία σε αστάθεια «με τη σύμπλευση, όχι μόνο των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής».

«Οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδος. Ίσως πολύ πιο κρίσιμες από ό,τι η οξύτητα του δημόσιου λόγου επέτρεψε στην κοινή γνώμη να αντιληφθεί», δήλωσε μετά την εκλογική διαδικασία ο υποψήφιος γα την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας.

«Όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουν τώρα υπέρτατο χρέος να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα και με πρόθεση συναίνεσης τις πραγματικές οικονομικές και διεθνοπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», πρόσθεσε.

Εφ’ όσον γίνουν τελικά οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, και εφ’ όσον σχηματιστεί αυτοδύναμη η συμμαχική κυβέρνηση, θα πρέπει άμεσα να εκλέξει Πρόεδρο Βουλής και στη συνέχεια νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Αυτήν την φορά η διαδικασία είναι διαφορετική. Στην 1η ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι. Στην 2η, μετά από 5 μέρες, 151 ψήφοι, και στην 3η, πάλι μετά από 5 μέρες, σχετική πλειοψηφία.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε ότι εάν δεν αποφασιστεί άμεση διάλυση της Βουλής, θα μπορούσε, με ευρεία συναίνεση, να ψήφιζε ακόμα και αυτήν την εβδομάδα τις διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι, από την στιγμή που δεν κατέστη δυνατή στη Βουλή η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, υπάρχει περιθώριο έως και 10 ημερών για την διάλυσή της.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχτηκε ισχυρές πιέσεις σήμερα, ιδίως κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στη Βουλή, όταν και ο γενικός δείκτης σημείωση πτώση κατά 11%. Προς το μεσημέρι άρχισε αποκλιμάκωση της πτώσης, που κατεγράφη στο -7% στις 2μμ.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

«Δεν έχουμε πρόβλημα. Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Αν υπάρξει πρόβλημα μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα γραμμάτια», ανέφερε συγκεκριμένα, προειδοποιώντας όμως ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα «έχουμε ανάγκες», καθώς θα πλησιάζουν οι αποπληρωμές ομολόγων.

Διαβάστε Επίσης