Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΛείπει μια παράγραφος – Της Μαρίνας ΣΑΒΒΑ

Λείπει μια παράγραφος – Της Μαρίνας ΣΑΒΒΑ

-

Της Μαρίνας ΣΑΒΒΑ*

«Διέρρευσε» στους NewYorkTimes μια κατά παραγγελία Έκθεση, που ακόμα δεν κατάλαβε κανένας ποιος την έκανε. Ωστόσο με γραφικότητα που θυμίζει τις ερωτήσεις και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Πική, επαναλαμβάνει το γνωστό «φταίει ο Χριστόφιας». Φταίει για τη στήριξη της Λαϊκής, τον ELA και για το κούρεμα των καταθέσεων.

Της Μαρίνας ΣΑΒΒΑ*

«Διέρρευσε» στους NewYorkTimes μια κατά παραγγελία Έκθεση, που ακόμα δεν κατάλαβε κανένας ποιος την έκανε. Ωστόσο με γραφικότητα που θυμίζει τις ερωτήσεις και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Πική, επαναλαμβάνει το γνωστό «φταίει ο Χριστόφιας». Φταίει για τη στήριξη της Λαϊκής, τον ELA και για το κούρεμα των καταθέσεων.

Στις 18 Ιανουαρίου 2013 είχε κυκλοφορήσει και μια άλλη, αν μη τι άλλο εξίσου ενδιαφέρουσα, Έκθεση. Αυτή της γερμανικής Deutsche Bank για την Κύπρο, η οποία ανέφερε εντελώς κυνικά, πως «ο Αναστασιάδης υποσχέθηκε να συμμορφωθεί με τους όρους της διάσωσης και θα μας προκαλούσε έκπληξη αν αντιτασσόταν σθεναρά στις απαιτήσεις της Τρόικας». Και αν δεν τη θυμάται κανείς την Έκθεση αυτή, είναι γιατί φρόντισε γι΄αυτό, η πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Εν πάσει περιπτώσει, από ότι φαίνεται το Προεδρικό πάσχει από ένα περίεργο σύμπτωμα στις δουλειές του: χάνει παραγράφους. Τρανή απόδειξη η υπόθεση του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη. Στη συγκεκριμένη Έκθεση το σύμπτωμα αυτό έκανε μεγάλη ζημιά.

Γιατί λείπει τουλάχιστον μια παράγραφος για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Που να λέει πως εκ των υστέρων «θυμήθηκαν» τις συνέπειες. Γιατί εκ των προτέρων, ο κ. Ορφανίδης δήλωνε «Όσον αφορά την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, έχουμε εξετάσει την κατάσταση και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που υπάρχει έκθεση του τραπεζικού συστήματος, αυτή είναι διαχειρίσιμη, επειδή οι τράπεζες μας είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες. Έτσι, ακόμη και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση, αν θέλουμε να τρέξουμε το αρνητικό σενάριο, για παράδειγμα, της επιβολής ζημιών από τις συμμετοχές του ελληνικού χρέους, οι τράπεζες μας θα καταφέρουν να το ξεπεράσουν αυτό». Μια παράγραφος που να λέει πως στους πιστωτές ανήκαν πάνω από 80 τράπεζες από 20 περίπου χώρες και σε καμιά δεν δόθηκαν ανταλλάγματα για τη συμφωνία.

Λείπει τουλάχιστον ακόμα μια παράγραφος για τη στήριξη της Λαϊκής και τον ELA. Που να λέει ότι κανένας δε διαμαρτυρήθηκε για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πανηγύριζε κιόλας όταν όλα τα κόμματα στη Βουλή ενέκρινε τη στήριξη της. Να λέει ότι τουλάχιστον δεν έλεγε την αλήθεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν μετά που αποδέχθηκε το κούρεμα καταθέσεων υποστήριζε ότι δε γνώριζε για τον ELA. Γιατί ο Υπουργός του των Οικονομικών, τον οποίο ο ίδιος διόρισε ήταν επικεφαλής της Λαϊκής όταν ο ELA εκτοξεύθηκε στα 9 δισεκατομμύρια. Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο η Έκθεση επιχειρεί να αθωώσει με αφέλεια μικρού παιδιού, είχε αποστείλει επιστολή το Δεκέμβριο του 2012 στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον απειλήσει με ποινικές ευθύνες αν δεν φρόντιζε να συνεχιστεί η στήριξη προς τη Λαϊκή Τράπεζα.

Το κερασάκι όμως ήταν η απόπειρα της Έκθεσης να καταλογίσει την αποδοχή του κουρέματος των καταθέσεων στο Δ. Χριστόφια. Σα μικρό παιδί που το ρωτούν αν εκείνο έφαγε το βάζο με το γλυκό, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αρνείται να αποδεχθεί το αυτόδηλο. Την υπογραφή της κάτω από το κούρεμα των καταθέσεων. Προφανώς το Προεδρικό θέλει να θαφτεί μια για πάντα η αποκάλυψη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ: ότι σε σύσκεψη πριν από το μοιραίο Eurogroupο Άντρος Κυπριανού ρώτησε αν θα έθεταν οι δανειστές απαίτηση για κούρεμα καταθέσεων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά ενώ από απέναντι ο κ. Σαρρής έγνεφε με το κεφάλι καταφατικά. Για να μπορεί μετά άνετα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δηλώνει «βρεθήκαμε προ εκπλήξεως». Γι΄αυτό παρέλειψε και αυτή την παράγραφο η Έκθεση.

*Η Μαρίνα Σάββα είναι

Διευθύντρια Γραφείου Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης