Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣήμερα εκλέγεται το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Σήμερα εκλέγεται το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

-

Νέο κεφάλαιο ανοίγει από σήμερα για το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, με την Ετήσια Συνέλευση της τράπεζας να εκλέγει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντανακλώντας την νέα μετοχική σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους €1 δις το περασμένο καλοκαίρι.

Νέο κεφάλαιο ανοίγει από σήμερα για το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, με την Ετήσια Συνέλευση της τράπεζας να εκλέγει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντανακλώντας την νέα μετοχική σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους €1 δις το περασμένο καλοκαίρι.

Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας και αρχίζει στις 09:00

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν είχε χαρακτηρίσει την εκλογή του νέου ΔΣ ως το «νέο κεφάλαιο» για την τράπεζα, προσθέτοντας πως οι νέοι Διοικητικοί Σύμβουλοι με τα «παγκοσμίου κλάσης» μέλη θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην τράπεζα.

Με βάση τη νέα μετοχική δομή της τράπεζας, όπως αυτή προέκυψε μετά την έκδοση κεφαλαίου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εκλογή των δέκα υποψηφίων που πρότεινε ο συνδυασμός του Γουίλμπουρ Ρος.

Από τα υφιστάμενα μέλη υποψήφιοι θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο νυν αντιπρόεδρος Βλαντιμίρ Στρζαλκόφσκι, καθώς και οι Ιωάννης Ζωγραφάκης και Μάριος Καλοχωρίτης.

Οι υποψήφιοι για τους οποίους έχει προταθεί ψήφισμα από μετόχους της εταιρείας για διορισμό τους ως μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είναι οι Γιόζεφ Άκερμαν, Άρνε Μπέργκρεν, Μακσίμ Γκόλντμαν, Γουίλμπουρ Ρος, Χριστόδουλος Πατσαλίδης και Μιχάλης Σπανός.

Υποψήφιος για τον οποίο έχει ληφθεί ειδοποίηση από μέτοχο για την πρόθεσή του να προτείνει την εκλογή του στο ΔΣ της εταιρείας είναι ο Ζαχαρίας Παλέξας, ο οποίος προτείνεται από τον Σύνδεσμο Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

Αμέσως μετά το πέρας της συνέλευσης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει στην πρώτη του συνεδρία κατά την οποία θα καταρτιστεί σε σώμα.

Οι δέκα από τους έντεκα υποψηφίους είναι αυτοί που προτείνονται για διορισμό στο ΔΣ της Τράπεζας στα ειδικά ψηφίσματα για παύση συμβούλων και για διορισμό συμβούλων που θα τεθούν προς ψήφιση στη ΕΓΣ, από τον νέο μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Wilbur Ross.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του στις 6 Οκτωβρίου, ο κ. Ross ανέφερε ότι προτίθεται να εκλέξει τον κ. Άκερμαν ως μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Συγκροτήματος, ενώ προτείνει τον εαυτό του και τον κ. Στρζαλκόφσκι για τις θέσεις των Αντιπροέδρων.

Σύμφωνα με ειδικό ψήφισμα που τροποποιεί το καταστατικό της Τράπεζας Κύπρου, και θα τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση, ο αριθμός των συμβούλων δεν θα είναι μικρότερος από 7 και μεγαλύτερος από 13.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ και μέλος του απερχόμενου ΔΣ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου ζήτησε να προσφωνήσει τη Συνέλευση και να επιχειρηματολογήσει γιατί στο ΔΣ να βρίσκεται εκπρόσωπος του Συνδέσμου, τα μέλη του οποίου κατέχουν το 9,2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Σε επιστολή του, με την οποία ζητά από τη Γραμματεία του ΔΣ να προσφωνήσει τη Συνέλευση, αναφέρει ότι «είναι πολύ απογοητευτικό ότι μέσω ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι νέοι μέτοχοι προτείνουν την παύση του μοναδικού μέλους στο ΔΣ, που εκπροσωπεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ούτω καλούμενων ανασφάλιστων καταθετών/πιστωτών και τοποθετούνται με τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να εκληφθεί εχθρικός προς εμάς, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούμε ένα μεγάλο αριθμό μετόχων και πελατών».

Διαβάστε Επίσης