Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντονη κριτική ΕΕ στην Τουρκία για ενέργειες στην ΑΟΖ της ΚΔ

Έντονη κριτική ΕΕ στην Τουρκία για ενέργειες στην ΑΟΖ της ΚΔ

-

13 Νοέμβριος 2014

Εντονότατη κριτική στην Τουρκία άσκησαν ψες τόσο ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν όσο και οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων για τις προκλητικές ενέργειες της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εντονότατη κριτική στην Τουρκία άσκησαν ψες τόσο ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν όσο και οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων για τις προκλητικές ενέργειες της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η θέση μας είναι πεντακάθαρη, αποτυπώθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο κ. Χαν.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν απειλές, τριβές και προκλητικές ενέργειες που να βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. «Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν και νέες τριβές», είπε, ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να μειωθεί η ένταση προς όφελος όλων των πλευρών. «Ταυτόχρονα ελπίζουμε η διερεύνηση και ενδεχόμενη εξόρυξη και εξαγωγή φυσικών πόρων να μπορέσει να συνεχιστεί προς όφελος όλων των Κυπρίων», τόνισε.

«Η συζήτηση δείχνει την ανάγκη για ταχεία διευθέτηση του Κυπριακού», είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επιδείξει και όραμα και θάρρος στις 11 Φεβρουαρίου με την κοινή δήλωση τους αλλά και το Σεπτέμβριο με την απόφασή τους να επιταχύνουν τις συζητήσεις, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τώρα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις ανοίγοντας το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος όλων.

Ο κ. Χαν διαβεβαίωσε ότι το όλο θέμα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, ενώ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσης συζητάει με τις τουρκικές Αρχές.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ως χώρα με σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και θα της ζητήσουμε να λογοδοτήσει γι’ αυτό.

Μιλώντας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο και κατανοώ τους Κύπριους ευρωβουλευτές που διαμαρτύρονται γιατί στα χωρικά τους ύδατα έρχεται η Τουρκία και τους παρενοχλεί χωρίς να έχει το δικαίωμα. Μάλιστα από τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα επωφεληθούν και οι δυο κοινότητες από τα πιθανά έσοδα των φυσικών πόρων.

Ανησυχούμε πάρα πολύ για την παρουσία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Βίκτορ Μποστινάρου, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Τσαρλ Τάνοκ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ για τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. Τάχθηκε υπέρ της απόδοσης της Αμμοχώστου, ενώ ζήτησε από την Άγκυρα να αναγνωρίσει και τα 28 κράτη μέλη.

Εκ μέρους των Φιλελευθέρων, ο Γιόχαν Βαν Βάαλεν είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς την άδειά της. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να συνεχίζει δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου, «τελεία και παύλα», υπέδειξε.

Η Γκάμπι Ζίμερ, πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, καταδίκασε σφόδρα τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας. «Τι δουλειά έχει η Τουρκία στις νότιες ακτές της Κύπρου,” διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προκάλεσε την κρίση αυτή και έχει την ευθύνη για την αποκλιμάκωση.

Διαβάστε Επίσης