Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση να ενεργήσει με αποφασιστικότητα για τη διάσωση των Κυπριακών...

ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση να ενεργήσει με αποφασιστικότητα για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών

-

Τετάρτη, 12 Νοέμβριος 2014

Το ΑΚΕΛ, δια του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Σταύρου Ευαγόρου, κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει πάραυτα την πολιτική της και να ενεργήσει, έστω και τώρα, με αποφασιστικότητα για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ).

Το ΑΚΕΛ, δια του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Σταύρου Ευαγόρου, κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει πάραυτα την πολιτική της και να ενεργήσει, έστω και τώρα, με αποφασιστικότητα για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ).

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι “η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τις ΚΑ επιβεβαίωσε ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη όχι μόνο δεν έχει την πολιτική βούληση για διάσωση των ΚΑ, αλλά ενεργεί κακοπροαίρετα, παράνομα και αυθαίρετα με στόχο την παράδοση της εμπορικής επωνυμίας τους σε συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες.”

“Αυτό δεν το λένε μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή οι εργαζόμενοι στις ΚΑ. Το καταγράφουν με δηλώσεις τους τόσο ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αερομεταφορές καθώς και η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ που διόρισε αυτή η Κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, συνέχισε, “οι εύλογες ανησυχίες που υπήρχαν για την εξυπηρέτηση αλλότριων, ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχουν ενταθεί μετά τη χθεσινή συνεδρία”.

“Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει πάραυτα την πολιτική της και να ενεργήσει, έστω και τώρα, με αποφασιστικότητα για τη διάσωση του εθνικού μας αερομεταφορέα. Διαφορετικά, θα φέρει βαρύτατες ευθύνες για όλες τις αρνητικές παρενέργειες που θα προκύψουν για την οικονομία, τον τουρισμό, τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους στις ΚΑ. Όπως και πιθανές αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με το καθεστώς ημικατοχής της πατρίδας μας”, όπως είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για κρατικές ενισχύσεις που δίδονταν στις ΚΑ από την Κυβέρνηση Χριστόφια κατά παράβαση κανονισμών, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι “αυτές οι χορηγήσεις είναι 130 εκ. από το 2007 και αφορούν 40 και κάτι εκατομμύρια που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, 49,5 εκ. που αποφασίστηκαν για στήριξη των ΚΑ από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και 39,5 εκ. από τη σημερινή Κυβέρνηση”.

Κατά συνέπεια, είπε, “περίπου ισόποσα και οι τρεις κυβερνήσεις στήριξαν τις ΚΑ και έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών να παραπλανεί ή άλλοι να παραπλανούν με στοιχεία τα οποία παραποιούν για να λένε `ξέρετε αυτή ήταν τρύπα της Κυβέρνησης Χριστόφια και όχι δική μας τρύπα`. Οι τρύπες είναι το ίδιο”.

Από εκεί και πέρα, είπε, “εάν θέλουν να μιλήσουμε για τρύπες να πάμε στο παρελθόν και να μιλήσουμε για εκείνους που παρέλαβαν προσωπικό 1200 άτομα και παρέδωσαν 2250 άτομα, να μιλήσουμε για τα 150 εκ. λίρες που απωλέσθησαν από τη δημιουργία της Hellas Jet ή για εκείνους που αγόραζαν ή πουλούσαν ή ενοικίαζαν αεροπλάνα όπως τα πουκάμισα”, κατά την έκφρασή του.

Κατά συνέπεια, είπε, “τοις φρονίμοις ολίγα”.

Ο κ. Ευαγόρου χαρακτήρισε παράνομη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης “διότι το κράτος που είναι ο ιδιοκτήτης των ΚΑ, κατά συνέπεια ο καθ` ύλην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο την πώληση μετοχικού κεφαλαίου σε στρατηγικό επενδυτή”.

Όπως είπε, “ξεκαθαρίστηκε χθες ότι δεν είναι αυτό που συζητούν αλλά την πώληση στοιχείου ενεργητικού. Αυτό από μόνο του μπορεί να το αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο με βάση το νόμο το ΔΣ μιας εισηγμένης εταιρείας όπως είναι οι ΚΑ. Μιλούμε για δημόσια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Διαφορετικά η διαδικασία κρίνεται παράνομη και ενώπιον δικαστηρίου θα αμφισβητηθεί”.

Διαβάστε Επίσης