Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΕΔΕΚ:Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε διάλογο κωφών

ΕΔΕΚ:Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε διάλογο κωφών

-

width=”500″/>

Η διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό οδηγήθηκε σε διάλογο κωφών διαπιστώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ που διατυπώνει, δια του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, τη θέση ότι το συζητούμενο δεν είναι μια διαδικασία “δίκην” εμπορικής συναλλαγής, αλλά ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο δήλωσης του την Παρασκευή ο κ. Παπαδάκης αναφερόμενος στα τεκταινόμενα για την εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για αλληλοεκβιασμούς Μέρκελ – Κάμερον διαβεβαιώνοντας ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο θα αγωνιστεί για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ότι «το Κυπριακό έχει τελειώσει» και ότι «πρέπει να ξεκινήσει ένα είδος πάρε-δώσε» καταδεικνύουν ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί με ευθύνη της τουρκικής πλευράς σε «διάλογο κωφών».

Πρόσθεσε πως “ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει καταθέσει τις θέσεις της για την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, προβάλλει την θρασεία απαίτηση για το διαβόητο «πάρε-δώσε»”.

Ο κ. Παπαδάκης παρατήρησε ότι “το ζητούμενο δεν είναι μια διαδικασία δίκην εμπορικής συναλλαγής, αλλά η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου έχει επιτραπεί στην τουρκική πλευρά όχι μόνο να στρεψοδικεί, αλλά και να προβάλλει έκνομες απαιτήσεις”, προσθέτοντας ότι “η απουσία από τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου δεσμεύσεων για τις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι η διεθνής πτυχή και η επικέντρωση σε απαράδεκτες πρόνοιες, όπως η διπλή κυριαρχία και η διπλή ιθαγένεια, έχουν δώσει την δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να οδηγεί την διαπραγματευτική διαδικασία σε εκτροπή”.

Κατά τον Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, επιβάλλεται έστω και τώρα η ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων και η χάραξη στρατηγικής για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η προσεχής σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου προσφέρεται για συλλογική διαβούλευση για συλλογική διαβούλευση και λήψη αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα εκτυλισσόμενα στην εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παπαδάκης είπε πως επιτείνουν την κρίση αξιοπιστίας που υπέστησαν οι θεσμοί και οι δημοκρατικές διαδικασίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

“Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούσαν τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή και τους έλεγαν ότι θα έχει αξία ο λόγος τους για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής”, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες παρακολουθούν “την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Κάμερον να παίζουν το παιχνίδι των αλληλοεκβιασμών παραβλέποντας την βούληση των λαών της Ευρώπης και αδιαφορώντας ότι με την τακτική τους συμβάλλουν στο βάθεμα του δημοκρατικού ελλείμματος”.

“Εμείς ως μέρος της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στρατευόμαστε με όλες τις δυνάμεις οι οποίες παλεύουν για μεταρρυθμίσεις και για δημοκρατική νομιμοποίηση”, ανέφερε και καταλήγοντας συμπλήρωσε ότι “οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται σήμερα θέτουν εν αμφιβόλω την περαιτέρω ύπαρξη της ΕΕ”.

Διαβάστε Επίσης