Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣυμβούλιο Περιβάλλοντος ΕΕ: Συμφωνία στο ζήτημα της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων

Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΕΕ: Συμφωνία στο ζήτημα της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων

-

2014

ΔΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΤΟ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ κατέληξε σήμερα στο Λουξεμβούργο σε συμφωνία για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), η οποία δίνει στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αποφασίζουν για το κατά πόσο θα επιτρέπουν την καλλιέργεια ΓΤΟ σε εθνικό έδαφος.

Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίησή για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ζήτημα του περιορισμού και της απαγόρευσης καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Όπως είπε, μετά από έντονες και πολυετείς διαπραγματεύσεις καταλήξαμε στο σημερινό κείμενο της τροποποιητικής Οδηγίας, γιατί επιθυμούμε η Κύπρος να είναι απαλλαγμένη από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης.

«Η σημερινή συμφωνία παρέχει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να αποφασίζουν τα ίδια για την εδαφική τους διαχείριση όσον αφορά την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και θεωρώ ότι αποτελεί μια πολύ καλή βάση για την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού και νομικά ασφαλούς εργαλείου απαγόρευσης», τόνισε.

Η νέα τροποποιημένη οδηγία, που θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωβουλή, βασίζεται σε μια συμβιβαστική πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία χαιρετίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, κυρίως εκείνων που αντιτίθεται στους ΓΤΟ. Ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής της ελληνικής πρότασης είναι και το γεγονός ότι ψηφίστηκε από 26 κράτη μέλη, ενώ απείχαν χωρίς να καταψηφίσουν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε αίτηση για καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων θα εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, η οποία θα γνωμοδοτεί εάν υπάρχουν ή όχι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Εφόσον η γνωμοδότηση είναι θετική, τα κράτη μέλη θα επιλέγουν εάν θα επιτρέψουν στο έδαφος τους την καλλιέργεια ή όχι.

Η συμβιβαστική πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος να αρνείται την καλλιέργεια στην επικράτειά του επικαλούμενο οποιοδήποτε λόγο. Ο σχετικός κατάλογος πιθανών αιτιάσεων που μπορούν να επικαλεστούν τα κράτη μέλη, είναι ανοικτός, ενώ ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,λόγοι περιβάλλοντος, αγροτικής πολιτικής, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, κοινωνικοοικονομικοί, δημόσιας τάξης κλπ.

Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Περιβάλλοντος,Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός της, ακόμη κι αν απομείνει η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα ισχύει μια τέτοια απόφαση.

Όπως είπε με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η δυνατότητα αυτή και θωρακίζεται νομικά η εθνική επιλογή να απαγορεύουμε την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις κάθε φορά αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων κρατών της ΕΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο των υπουργών συνεχάρη θερμά την Ελληνική Προεδρία, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη επιτυχία την επίτευξη συμφωνίας η οποία αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας και επεσήμαναν τη νομική ασφάλεια που παρέχει το νέο κείμενο.

(ΚΥΠΕ/ΝΝ/ΜΜ)

Διαβάστε Επίσης