Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΣτήριξη στις συνομιλίες εκφράζουν τα Επιμελητήρια Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας

Στήριξη στις συνομιλίες εκφράζουν τα Επιμελητήρια Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας

-

Τη στήριξή τους στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού και την αποφασιστικότητα να υποβοηθήσουν τη διαδικασία όπως μπορούν, εξέφρασαν σήμερα τα Επιμελητήρια Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Σε κοινή τους δήλωση, αναφέρουν ότι «η σημερινή κατάσταση είναι πράγματι απαράδεκτη», ενώ η διατήρησή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους.

Ανακοίνωσαν, επίσης, τη δημιουργία του «Οικονομικού Φόρουμ Λευκωσίας», στο πλαίσιο του οποίου θα έχουν συχνές συναντήσεις, με στόχο να συνεισφέρουν στη δημιουργία θετικού κλίματος, στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διάνοιξη του δρόμου για οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία.

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΤΚΕΕ), η Ένωσης των Επιμελητηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση κορυφής, στη Λευκωσία, ενώ ακολούθως εξέδωσαν κοινή δήλωση.

Τη δήλωση διάβασε στα ελληνικά ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης και στα τουρκικά ο Πρόεδρος του ΤΚΕΕ Φικρί Τορός, στην παρουσία του Προέδρου της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνου Μίχαλου και του Πρόεδρο της TOBB Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, τα Επιμελητήρια είναι πεπεισμένα ότι μια συνολική λύση του Κυπριακού θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο στην οικονομία της Κύπρου και στην ευημερία όλων των Κυπρίων, αλλά και στην περιοχή και στο «γεωγραφικό χώρο, που περικλείει την Κύπρο την Ελλάδα και την Τουρκία, εντός μιας διευρυμένης ΕΕ», με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Επίσης, εκφράζεται η «ισχυρή πεποίθηση» ότι «μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή» δημιουργώντας τεράστιες προοπτικές για συνεργασία και οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Επαναλαμβάνουν εξάλλου τη δέσμευσή τους να συνεισφέρουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας.

«Έχουμε ενώπιόν μας μια μεγάλη ευκαιρία για διευθέτηση του Κυπριακού και τα Επιμελητήρια θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία», καταλήγει η δήλωση.

Σε σύντομες αναφορές τους, οι κ. Μίχαλος και Χισαρτζικλίογλου έκαναν λόγο για «ιστορικές στιγμές». Ο Πρόεδρος της ΤΟΒΒ είπε ότι για πρώτη φορά τα τέσσερα Επιμελητήρια συναντήθηκαν στη Λευκωσία για να συζητήσουν το Κυπριακό, κάτι που, όπως είπε, είναι ενδεικτικό της ελπίδας για λύση.

Είπε, τέλος, ότι η TOBB θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα δύο κυπριακά Επιμελητήρια και ευχήθηκε να ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην κοινή δήλωση, λέγοντας ότι αποτελεί την ουσία της στόχευσης των τεσσάρων Επιμελητηρίων, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, μέσω της συμμετοχής των Προέδρων των Επιμελητηρίων Ελλάδας και Τουρκίας στην ηγεσία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η επόμενη συνάντηση των Επιμελητηρίων θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε Επίσης