Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΧωρίς προτάσεις για όλα δεν πάμε στην 3η φάση, είπε ο Αναστασιάδης...

Χωρίς προτάσεις για όλα δεν πάμε στην 3η φάση, είπε ο Αναστασιάδης στον Έρογλου

-

: Δευτέρα, 02 Ιούνιος 2014

Την θέση του ότι χωρίς να κατατεθούν προτάσεις για όλες τις πτυχές όλων των σημαντικών κεφαλαίων και δεν καταστεί κατορθωτή η επίτευξη συγκλίσεων δεν θα δεχθεί η διαδικασία των συνομιλιών να προχωρήσει στην επόμενη και 3η φάση της, ξεκαθάρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η σημερινή τρίωρη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ντέρβις Έρογλου ήταν «δύσκολη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στον τ/κ ηγέτη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν οι συνομιλίες στην 3η φάση αν δεν υποβληθούν προτάσεις για όλες τις πτυχές των σημαντικών κεφαλαίων.

Tην ίδια ώρα, εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να καταθέσει προτάσεις για όλες τις πτυχές ως τον Αύγουστο.

Δεν μπορούμε να πάμε σε πάρε – δώσε, φέρεται να είπε, αν δεν υπάρξει κατάθεση των προτάσεων, εξέταση και συζήτησή τους και δεν εξευρεθεί πρώτα κοινό έδαφος.

Πρέπει τους είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να καταθέσετε προτάσεις και για το εδαφικό, σημειώνοντας ότι για την ε/κ πλευρά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε σ` αυτή τη συζήτηση, καθώς και στη συζήτηση για την εμπλοκή της ΕΕ.

Όσον αφορά στο εδαφικό η τ/κ πλευρά ήταν αρνητική, ώσπου κατέστη κατορθωτό να συμπεριληφθεί με την θετική συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στη σημερινή δήλωση η θέση ότι οι δύο ηγέτες συμφωνούν να καταθέσουν και να συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις για όλα τα σημαντικά θέματα.

Νέες τεχνικές επιτροπές ζήτησε ο Πρόεδρος, θα το σκεφτεί ο Έρογλου

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, προτείνοντας τη λειτουργία και τεσσάρων νέων τεχνικών επιτροπών Εμπορίου και Βιομηχανίας με τη συμμετοχή των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αυτών, Ανοικοδόμησης και Επανεγκαταστάσης και ΕΕ.

Η απάντηση του Ντερβίς Έρογλου ήταν να γίνει πρώτα επαναδραστηριοποίηση των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών. Όσον αφορά τη δημιουργία νέων, είπε ότι θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και θα το σκεφθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέλη όλων των υφιστάμενων ε/κ τεχνικών επιτροπών, οι οποίες έχουν ως επικεφαλής τον Πρέσβη Ανδρέα Πιρίσιη, θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

Άρνηση σε επιτροπή ΕΕ από τ/κ

Σημαντικός ήταν ο χρόνος της συνάντησης που αναλώθηκε στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την τεχνική επιτροπή της ΕΕ, με τον τ/κ ηγέτη να λέει ότι `εμείς δεν είμαστε στην ΕΕ` και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να του υπενθυμίζει ότι 95.000 Τ/κ κατέχουν διαβατήρια ή ταυτότητες της ΕΕ.

Εξήγησε στον τ/κ ηγέτη και την αντιπροσωπεία του ότι η τεχνική επιτροπή της ΕΕ δεν θα επιβάλλει στις δύο πλευρές οποιεσδήποτε θέσεις, προτείνοντας ότι `καλό θα ήταν να ακούσουμε τι έχει να πει` όσον αφορά τις διάφορες προτάσεις σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ανοικτός αν ο κ. Έρογλου δεν επιθυμεί την παρουσία συγκεκριμένα του κ. Βαν Νούφελ να γίνει αλλαγή προσώπου και να προταθεί άλλος από την ΕΕ, με τον κ. Έρογλου ωστόσο να παραμένει αρνητικός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα Ηνωμένα Έθνη αντιλαμβάνονται την σημασία της εμπλοκής. της ΕΕ στη δημιουργία συγκλίσεων.

Πρώτος φέρεται να τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος είχε προς υποστήριξή του τρεις σελίδες με επικεφαλίδες θεμάτων. Μετά τοποθετήθηκε ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος διάβασε 15σέλιδο έγγραφο.

Στη μετέπειτα συζήτηση διαφάνηκε ότι ο τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι είχε τον πιο πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς τ/κ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σε όσα έχουν συμφωνηθεί στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι γινόταν παράλληλη διερμηνεία της Ελληνικής, Τουρκικής και Αγγλικής γλώσσας.

Πρώτα πρόοδος και μετά συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα συνάντησης στο προσεχές μέλλον των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν, όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ο κ. Έρογλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τα Ηνωμένα Έθνη δεν βλέπουν θετικά τη διευθέτηση μιας τέτοιας συνάντησης χωρίς να έχει επιτευχθεί πρώτα πρόοδος.

Διαβάστε Επίσης