Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΜαλλιοτραβήγματα στο ΔΗΚΟ

Μαλλιοτραβήγματα στο ΔΗΚΟ

-

συμπεριφορές που ακολούθησαν το εκλογικό συνέδριο της 1ης Δεκεμβρίου του 2013 και οι λογικές της επιβολής ενός μονοπρόσωπου μοντέλου ηγεσίας οδήγησαν σε μια πτωτική πορεία, η μη αναστροφή της οποίας θα έχει ως συνέπεια την πλήρη απαξίωση και την περιθωριοποίηση της ιστορικής παράταξής μας”.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ίσως αδιάφορη για τα συμφέροντα των πολλών και της πατρίδας, αν η συρρίκνωση των δυνάμεων του Κέντρου δεν δημιουργούσε ανισορροπίες και εμπόδια στην εθνική προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία και να αναδιοργανωθεί η κοινωνία για να υπερβεί την κρίση και να υπερασπισθεί τα δίκαια μας, ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Καρογιάν κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΚΟ “να ξεπεράσει τα σύνδρομα διαχωρισμών και αποκλεισμών που πλήττουν την ενότητά μας” και “να πάρει κάθε πρωτοβουλία, που είναι αναγκαία για να ανοιχτεί το ΔΗΚΟ στην κοινωνία και να γίνει ξανά εμπνευστής των ελπίδων και των προσδοκιών των πλειοψηφιών που σήμερα καταφεύγουν στην αποχή θεωρώντας την πολιτική συμμετοχή μία μορφή συνενοχής στην αναπαραγωγή εξουσιών χωρίς ιδεολογικές αρχές και πρακτικά μετρήσιμα αποτελέσματα”.

Θεωρώ, πρόσθεσε, “πως η πολύ χαμηλή συσπείρωση αλλά και η αδυναμία του Δημοκρατικού Κόμματος να αντλήσει έστω και μια παραπάνω ψήφο από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών του, είτε έστω ευρύτερα από την κοινωνία, επωφελούμενο του τερματισμού των εσωκομματικών αμφισβητήσεων και των προσωπικών ανταγωνισμών που στο παρελθόν πλήγωναν τις σχέσεις με την εκλογική μας βάση και διασπούσαν τη συνοχή του, είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την ηγεσία του κόμματος”.

“Το γεγονός και μόνο ότι το ΔΗ.ΚΟ έχασε το ¼ των ψήφων που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές λέει πολλά. Πάρα πολλά”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό της αποχής, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως “όποια κι αν είναι η ερμηνεία του φαινομένου, πρόκειται για μία εξέλιξη πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη. Ιδιαίτερα τώρα που υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης και πολιτικής απαξίωσης επωάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το αυγό του ακροδεξιού σωβινισμού και του αριστερίστικου λαϊκισμού”, ανέφερε.

¨Υπό τις συνθήκες αυτές το μήνυμα της αποχής πρέπει να σημάνει γενικό συναγερμό. Καμιά απάθεια, συγκατάβαση ή κομματική αυταρέσκεια δεν μπορεί να συγχωρεθεί μπροστά στην απειλή που συνιστά για τη Δημοκρατία η νόθευση της αρχής της πλειοψηφίας και της λαϊκής κυριαρχίας από τη συρρίκνωση του εκλογικού σώματος σε μειοψηφική μη αντιπροσωπευτική βάση”, επεσήμανε.

Ακόμα λιγότερο, πρόσθεσε, “συγχωρείται η αυτοϊκανοποίηση με την οποία ορισμένοι κρύβουν πίσω από τη μείωση της συμμετοχής των πολιτών στην κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας την πραγματική μείωση των ποσοστών των κομμάτων, κυρίως εκείνων των κομμάτων που θα έπρεπε να πολλαπλασιάζουν τις δυνάμεις τους πρωταγωνιστώντας στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος, στην αύξηση της αξιοπιστίας του και στην καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν την πόλωση και την απαξίωσή του”.

Διευκρίνισε πως αναφέρεται ευθέως στα κόμματα του Κέντρου και ειδικότερα του ΔΗΚΟ τα ποσοστά του οποίου είναι τα μικρότερα που καταγράφτηκαν ποτέ στην ιστορία του, όπως επεσήμανε.

“Η σχετικά μεγαλύτερη πτώση της ΕΔΕΚ και η αποτυχία της Συμμαχίας των Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα να αναδειχθεί σε πόλο συσπείρωσης του ενδιάμεσου χώρου, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει ελαφρυντικό άλλοθι για μία νεοεκλεγμένη ηγεσία που επέρριπτε στην προηγούμενη την ευθύνη της συρρίκνωσης του ΔΗΚΟ και υποσχέθηκε να ξανακάνει περήφανους τους οπαδούς του αυξάνοντας θεαματικά την εκλογική του επιρροή”, είπε ο κ. Καρογιάν.

Διαβάστε Επίσης