Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΔεν τους αναγνώρισε ο Μπάιντεν, αλλά να μην υποτιμάται η επίσκεψη, δήλωσε...

Δεν τους αναγνώρισε ο Μπάιντεν, αλλά να μην υποτιμάται η επίσκεψη, δήλωσε ο Ερογλου

-

: Κυριακή, 25 Μάιος 2014

Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δεν παραξενεύτηκε που ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν τους συμπεριφέρθηκε σαν να είναι `κράτος` όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Μιλλιέτ”, που δημοσιεύεται σήμερα.

“Ο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο μας είδε ως ηγεσία των Τ/κ. Το βρίσκω λάθος αλλά δεν παραξενεύτηκα που δεν μας συμπεριφέρθηκε σαν να είμαστε κράτος”, είπε ο κ. Έρογλου και πρόσθεσε: “Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ε/κ διοίκηση, τη λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία”. Το ψευδοκράτος το αναγνωρίζει “μόνο η Τουρκία”.

Ωστόσο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “δεν πρέπει να υποτιμάται η επίσκεψη του δεύτερου τη τάξει των ΗΠΑ σε μας. Σε τελική ανάλυση ο Μπάιντεν ξέρει ότι εδώ είναι η ‘ΤΔΒΚ’”.

Ο κ. Έρογλου, ο οποίος κλήθηκε από τη “Μιλλιέτ” να αξιολογήσει τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν είπε ότι “εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τελετή που αρμόζει σε ένα κράτος σε αρμόδιο μιας χώρας που δεν μας αναγνωρίζει. Η σημαία μας στην `προεδρία` ήταν στο ιστό όπως πάντα, δεν κατέβηκε. Άλλωστε είπα στον Αμερικανό Πρέσβη, αν κατέβει η σημαία προτιμώ να μην έρθει ο Μπάιντεν. Εξάλλου, στην αίθουσα υποδοχής της προεδρίας δεν υπήρχε σημαία. Οι Αμερικανοί έκαναν έρευνα στο προεδρικό και πρότειναν ότι είναι πιο σωστό να γίνει η συνάντηση στο παρακείμενο κτίριο επειδή θα υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση και εμείς απαντήσαμε θετικά. Στο ίδιο μέρος πριν από κάποιο διάστημα είχαμε πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών”.

Ερωτηθείς πώς τα Βαρώσια ήρθαν στην ατζέντα, ο κ. Ερογλου είπε ότι “στο δείπνο συμφωνήσαμε με τον Αναστασιάδη για τη δήλωση που θα έκανε ο Μπάιντεν. Μετά που βγήκε ένα κείμενο, πέντε λεπτά αργότερα ο Αναστασιάδης έθεσε το θέμα Βαρωσίων. Άρχισε να μουρμουρίζει ότι ανησυχεί για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αν τα Βαρώσια δεν είναι στην ατζέντα. Εκεί αντέδρασα. Όταν ο Αναστασιάδης παρακάλεσε τον Μπάιντεν να κάνει δήλωση για τα Βαρώσια εγώ είπα `να μας συγχωρέσετε αλλά δεν συμφωνήσαμε στο θέμα των Βαρωσίων. Αν γίνει τέτοια ανακοίνωση εγώ δεν θα είμαι κοντά σας`. Και τότε ο Μπάιντεν είπε τότε εγώ θα προβώ σε δήλωση μαζί σας γι αυτά που συμφωνήσατε και μετά που εσείς φύγετε θα πω για τα Βαρώσια `αν οι πλευρές συμφωνήσουν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν`. Έτσι είναι τα γεγονότα. Άλλωστε τα Βαρώσια είναι μέρος της συνολικής λύσης. Εμείς τα λέμε αυτά συνεχώς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν έξι κεφάλαια. Το ένα είναι το εδαφικό. Τα Βαρώσια θα συζητηθούν στο κεφάλαιο εδαφικό”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Σε ερώτηση γιατί ο Μπάιντεν ήταν ψυχρός μόλις τόν συνάντησε ο Τ/κ ηγέτης απάντησε: “Ο Μπάιντεν όταν ήρθε στην ‘προεδρία’, ίσως λόγω της πίεσης από τους Ε/κ, φαινόταν πολύ προβληματισμένος. Αλλά όταν πέρασαν δέκα λεπτά από τη συνάντηση δημιουργήθηκε ένα ειλικρινές κλίμα. Έδειξε στενό ενδιαφέρον για μας. Χρησιμοποίησε θετικές και ωραίες εκφράσεις. Ο Μπάιντεν είπε `εμείς ως ΗΠΑ θέλουμε μια συμφωνία. Αλλά οι ιδιοκτήτες του νησιού είναι οι Ε/κ και οι Τ/κ. Τη λύση θα την βρείτε εσείς”. Του εξήγησαν, πρόσθεσε, “και τα δικαιώματα και τις προτάσεις μας για το φυσικό αέριο. Για το θέμα του συνεταιρισμού στο φυσικό αέριο είπε “έχετε δίκιο”.

Ερωτηθείς ποιος ετοίμασε το πρόγραμμα Μπάιντεν, ο κ. Έρογλου είπε ότι “το πρόγραμμα Μπάιντεν το έκαναν οι ίδιοι οι αρμόδιοι των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν δεν ήθελε να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων μας στην ‘προεδρία’. Πρότεινα να τους συναντήσει έπειτα από τη δική μας συνάντηση, αλλά δεν το έκαναν. Θα ήταν καλό ασφαλώς να τους συναντήσει και θα με ικανοποιούσε”.

Διαβάστε Επίσης