Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΕφθασε στην Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιτεν

Εφθασε στην Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιτεν

-

>>> Δεν έρχομαι να επιβάλω λύση αλλά να βοηθήσω για τη λύση

Εφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν για διήμερη επίσκεψη στο νησί.

Ο κ. Μπάιντεν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και η αντιπροσωπεία του, αποτελούμενη από 400 άτομα, έφθασαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με το αεροσκάφος AirForceTwo που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς Αντιπροέδρους.

Τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης .

Ενα κοριτσάκι με παραδοσιακή κυπριακή στολή προσέφερε λουλούδια στη σύζυγο του υψηλού προσκεκλημένου.

Ο κ. Μπάιντεν πρoβαίνει σε μια δήλωση στα ΜΜΕ και στη συνέχεια αναχωρεί σε μια από τις τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες που έφθασαν στην Κύπρο εδώ και λίγες μέρες και φέρουν την κυπριακή και αμερικανική σημαία, και θα κατευθυνθεί σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό.

Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές τόσο κυπριακών όσο και ξένων ΜΜΕ, καθώς και 20 εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να καλύψουν την άφιξη του Μπάϊντεν.

Κυπριακές και αμερικανικές σημαίες έχουν τοποθετηθεί από την είσοδο στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι και την αίθουσα επισήμων.

Στην πίστα του αεροδρομίου Λάρνακας βρίσκονται τρία αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια.

Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη Αμερικανού Αντιπροέδρου μετά από 52 χρόνια.

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιτεν, στην πρώτη δήλωσή του μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας απέρριψε τις φήμες ότι έρχεται στην Κύπρο για να επιβάλει λύση, αλλά δήλωσε ότι έρχεται για να βοηθήσει να βρεθεί λύση. Μόνο οι Κύπριοι πρόσθεσε, μπορούν να αποφασίσουν το όραμα για το μέλλον τους και να έχουν το θάρρος αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο και ότι η επίσκεψη του στο νησί δεν θα αλλάξει αυτή τη θέση που είναι και η προσωπική του θέση αλλά και όλης της διεθνούς κοινότητας εκτός από μια χώρα.

Όπως δήλωσε, έρχεται στην Κύπρο γιατί πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, κάτι που εξαρτάται από τους κατοίκους τους νησιού. Δήλωσε παράλληλα ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών για την Αμμόχωστο καθώς και από τις θρησκευτικές τελετές στις κατεχόμενες εκκλησίες.

Ανέφερε παράλληλα ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να επανενωθούν σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Διαβάστε Επίσης