Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑO Κυπριακός λαός τίμησε ενωμένος την Εργατική Πρωτομαγιά

O Κυπριακός λαός τίμησε ενωμένος την Εργατική Πρωτομαγιά

-

-> Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι η μέρα της επανένωσης του τόπου και του λαού μας δεν αργεί

Μηνύματα κατά της μνημονιακής πολιτικής και των νεοφιλελεύθερων πρακτικών της Τρόικας, αλλά και της Τουρκίας, απηύθυναν απόψε οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ και DEV-İŞ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στη διαιώνιση της διχοτόμησης της Κύπρου.

Στην πρώτη κοινή εκδήλωση, μετά από 56 χρόνια,συμμέτειχαν πέραν των οκτώ χιλιάδων εργαζομένων

Διοργανώθηκε από τις δύο οργανώσεις για να τιμηθεί η επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς, με τη συμμετοχή επίσης και των οργανώσεων KTÖS, KTAMS, KTOEÖS, BES, στο γήπεδο Τσετίν Καγιά, στη νεκρή ζώνη.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της DEV-İŞ Μεχμέτ Σεϊς αναφέρθηκαν στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο κοινός αγώνας πρέπει να ενταθεί.

Μίλησαν επίσης για κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα προγράμματα της Τρόικας στην Κύπρο και της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, με τον ΓΓ της ΠΕΟ να αναφέρει ότι «ο συνταγογράφος αυτών των συνταγών είναι στην ουσία ο ίδιος».

1maiou1

Στην ομιλία του, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η κοινωνική εξαθλίωση αφορά πλέον άμεσα την ίδια την Ευρώπη, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

«Πανηγυρίζουν αυτοί που μας κυβερνούν, γιατί ακολουθούμε πιστά το μνημόνιο, και παίρνουμε καλό βαθμό από την Τρόικα» είπε και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για τις 80.000 των ανέργων, τις χιλιάδες συνταξιούχους που ζουν στα όρια της επιβίωσης και στα 15.000 παιδιά που έχουν ανάγκη το σχολικό συσσίτιο.

Είπε εξάλλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι τις ίδιες συνταγές, της μιζέριας και της υποβάθμισης του βιοτικού επίπεδου, βιώνουν εδώ και χρόνια και οι Τ/κ, λόγω της επιβολής παρόμοιων μέτρων από την Τουρκία.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ συνέχισε λέγοντας ότι η μόνη αξιοπρεπής επιλογή είναι αντίσταση του λαού και η κινητοποίηση των εργαζομένων σε ένα κοινό αγώνα, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός άλλου δρόμου, αυτού της ανάπτυξης και της αξιοπρέπειας.

Για το λόγο αυτό, είπε, η ΠΕΟ θα εργαστεί σκληρά για ενίσχυση του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ενώ κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει, καθώς όπως είπε, «η αποχή όμως δεν είναι επιλογή» και διευκολύνει τους εχθρούς της εργατικής τάξης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στο κοινό όραμα για την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου, λέγοντας ότι «καμία κατάκτηση μας δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή, όσο η πατρίδα μας παραμένει βίαια διχοτομημένη».

Είπε ότι οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για μια συμφωνημένη λύση, πρόσθεσε ότι «οι σημερινοί ηγέτες οφείλουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν» ενώ τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το κεφάλαιο που έχουν δημιουργήσει Χριστόφιας και Ταλατ.

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της DEV-İŞ είπε ότι πέρασαν 56 ολόκληρα χρόνια από την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς του 1958, την οποία συνδιοργάνωσαν Τ/κ και Ε/κ εργαζόμενοι, προσθέτοντας ότι «η επανάληψη μιας τέτοιας δραστηριότητας ήταν για μιας όχι μόνο μια έντονη επιθυμία, αλλά και ένα καθήκον».

Ανέφερε ότι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές εφαρμόζονται με πρωτοφανή αδιαλλαξία, με την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιβάλλει τέτοιες πολιτικές στα βόρεια εδάφη της Κύπρου, ενώ στα νότια εδάφη συνεχίζονται οι επιβολές της Τρόικας ενάντια στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

1maiou3

«Απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών και των ανέργων, ο κοινός μας αγώνας και η αλληλεγγύη μας πρέπει να ενισχυθεί» είπε ο κ. Σεϊς.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάλεσε τους δύο ηγέτες που υπέγραψαν το ανακοινωθέν, να τηρήσουν την υπογραφή τους και να εργαστούν με ειλικρίνεια για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες «δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών επειδή απλά είναι υποχρεωμένοι» και είπε ότι οι υποστηρικτές της λύσης και της ειρήνης πρέπει να εμπλακούν ενεργότερα στη διαδικασία.

«Η μόνη εφικτή λύση είναι η Ενωμένη Κύπρος» είπε ο Πρόεδρος της DEV-İŞ, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία ιθαγένεια και στη μία κυριαρχία».Καταλήγοντας, κάλεσε τον κόσμο να ενισχύσει τον κοινό αγώνα για την κοινή πατρίδα.

Διαβάστε Επίσης