Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΣυλλαλητήριο έξω από το Προεδρικό πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι της ΕΚΥΣΥ

Συλλαλητήριο έξω από το Προεδρικό πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι της ΕΚΥΣΥ

-

2014

Συλλαλητήριο αντίδρασης των συνταξιούχων πραγματοποιεί η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να εκφραστεί ξανά η έντονη διαμαρτυρία των συνταξιούχων “για τις αυθαίρετες αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση εις βάρος τους, χωρίς κανένα διάλογο”.

Αυτό αποφασίστηκε κατά το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην ΠΕΟ, όπως δήλωσε μετά το Συνέδριο ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκαρπάρης είπε ότι ως ΕΚΥΣΥ το 2013 “στείλαμε 13 επιστολές-υπομνήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι οποίες έμειναν αναπάντητες και ο ίδιος αθέτησε υπόσχεση που μας έδωσε τις 11/6/2013 για συνάντηση, η οποία δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν επτά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στη Λευκωσία και σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, χωρίς καμιά ανταπόκριση από τον Υπουργό”, πρόσθεσε.

Το Συνέδριο, όπως ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης, “κατέγραψε τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί από τις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι”. Συγκεκριμένα, όπως είπε, “μειώθηκε με αυθαίρετο τρόπο το όριο της φτώχειας ώστε να μειωθεί η ειδική χορηγία των συνταξιούχων, Κουτσουρεύτηκε από πέρυσι και σχεδόν καταργήθηκε χωρίς κανένα διάλογο το Πασχαλινό επίδομα, καταργήθηκε η δωρεάν διακίνηση των συνταξιούχων, καταργήθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιβλήθηκε φορολογία ακόμη και στην οικία των χαμηλοσυνταξιούχων, αυξήθηκε το κόστος για τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων χωρίς καμιά εξαίρεση, αυξήθηκε ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας”.

Οσον αφορά το πασχαλινό επίδομα, ο κ. Σκαρπάρης είπε ότι είναι κοροϊδία καθώς το εισοδηματικό κριτήριο των 750 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα που έθεσε η Κυβέρνηση από πέρσι, στέρησε το δικαίωμα στο επίδομα από 60 χιλιάδες συνταξιούχους. “Η κατώτατη σύνταξη είναι 352 ευρώ και η βασική σύνταξη 415, που σημαίνει ότι σε μια οικογένεια αν ο σύζυγος παίρνει 415 και η σύζυγος 352 δεν δικαιούνται επίδομα”, είπε.

Στο μεταξύ, οι συνταξιούχοι της ΕΚΥΣΥ, πραγματοποίησαν μετά το Συνέδριο εκδήλωση διαμαρτυρίας στην αρχή της οδού Λήδρας, στέλνοντας μηνύματα προς την Κυβέρνηση να σεβαστεί τα άτομα της 3ης ηλικίας.

Διαβάστε Επίσης