Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΈκφραση διαμαρτυρίας η παραίτηση Θεοφίλου από ΔΕΑ

Έκφραση διαμαρτυρίας η παραίτηση Θεοφίλου από ΔΕΑ

-

alt=”erevnes gia agnooumenous” src=”/images/KOINONIKA/erevnes_gia__agnooumenous.jpg” height=”310″ width=”496″/>

Έκφραση διαμαρτυρίας για τα κακώς έχοντα σε σχέση με το όλο θέμα της διερεύνησης και εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, αποτελεί η παραίτηση του από τη θέση του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Θεόφιλος Θεοφίλου.

Ο κ. Θεοφίλου αναφέρει ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ύστερα από υπηρεσία επτά μηνών, αναλύοντας τους λόγους σε πολυσέλιδη έκθεση.

Ο κ. Θεοφίλου σημειώνει ότι, ένεκα της αυστηρής εμπιστευτικότητας που διέπει της εργασίες της ΔΕΑ, δεν του επιτρέπεται να δημοσιοποιήσει τους περισσότερους και πιο σοβαρούς από αυτούς τους λόγους, ωστόσο σημειώνει ότι δεν θα υπέβαλλε παραίτηση εφόσον συνέτρεχαν κάποιες προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει, δεν υπήρξε ικανοποίηση αιτημάτων του για βελτίωση της λειτουργίας του Γραφείου του, αύξηση της απόδοσης και παραγωγικότητας των λειτουργών και επιτάχυνση του έργου της ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι “όλα τα αιτήματα μου απορρίφθηκαν και μάλιστα, το πιο σημαντικό, με προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο”.

Επίσης, σημειώνει δεν υπήρξε “κατανόηση του άχαρου ρόλου, των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει και του επίπονου και ψυχοφθόρου έργου που έχει να επιτελέσει ο εκπρόσωπος, και αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης και υπονόμευσης του με αδικαιολόγητα παράπονα, αβάσιμη κριτική και αστήρικτες κατηγορίες”.

Αναφέρεται, επίσης, στην προϋπόθεση για “αλλαγή δεδομένων, διαδικασιών, πρακτικών και καταστάσεων που αφορούν τη λειτουργία και την αποστολή της ΔΕΑ που είναι η διερεύνηση και η εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων χωρίς οποιανδήποτε άλλη καθυστέρηση”, καθώς και για “πολιτική βούληση και ειλικρινή διάθεση από όσα μέρη έχουν ευθύνη και εμπλέκονται στην ανθρωπιστική υπόθεση της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων είτε μετέχουν στη ΔΕΑ είτε όχι”.

Ο κ. Θεοφίλου αναφέρει ότι άλλη προϋπόθεση ήταν η “δυνατότητα και προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης του έργου της ΔΕΑ μέσα σε αποδεκτό από τους συγγενείς χρονικό διάστημα”.

“Η παραίτηση μου είναι και μια έκφραση διαμαρτυρίας για τα κακώς έχοντα σε σχέση με το όλο θέμα της διερεύνησης και εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ιδιαίτερα αυτά που δεν επιτρέπεται να λεχθούν δημόσια. Είναι ταυτόχρονα μια πράξη ευθύνης πρώτιστα έναντι των πονεμένων συγγενών που περιμένουν με αγωνία για τέσσερις και πέντε δεκαετίες. Έναντι της ελληνοκυπριακής κοινότητας την οποία εκπροσώπησα στη ΔΕΑ, αλλά και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν χρησιμοποιώντας τη ΔΕΑ για προώθηση πολιτικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων”, επισημαίνει.

Στη συνέχεια, εκφράζει την ελπίδα η παραίτηση του να προβληματίσει όσους συμμετέχουν και εμπλέκονται στο έργο της ΔΕΑ και να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, στην επιτάχυνση του έργου της και στην ολοκλήρωση της αποστολής της το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Θεοφίλου ευχαριστεί όσους συνεισέφεραν στο έργο της ΔΕΑ και εύχεται στον αντικαταστάτη του υπομονή, αντοχή και δύναμη στην πολύ δύσκολη αποστολή του.

Διαβάστε Επίσης