Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΠαρέμβαση Υπ. Εργασίας για απολύσεις σε ξενοδοχεία ζητά η ΔΕΟΚ

Παρέμβαση Υπ. Εργασίας για απολύσεις σε ξενοδοχεία ζητά η ΔΕΟΚ

-

2014

Την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία για απολύσεις Κύπριων, ζητά η συντεχνία ξενοδοχοϋπαλλήλων ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία «καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά των ξενοδόχων που απολύουν Κύπριους εργαζόμενους, αντικαθιστώντας τους με φτηνό εργατικό δυναμικό από την Ευρώπη. Οι απολύσεις με την έναρξη της τουριστικής περιόδου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, προστίθεται, «η αδήλωτη εργασία στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 20%, το 60% των εργοδοτών δεν έχει προβεί σε γραπτή ενημέρωση των εργοδοτούμενων για τους όρους απασχόλησης τους, το 30% δεν τηρεί πίνακα προγράμματος εργασίας, το 72% δεν τηρεί πίνακα δικαιώματος υπηρεσίας και το 44% δεν τηρεί πίνακα ετήσιων αδειών προσωπικού».

Η συντεχνία εκφράζει τη θέση ότι «ο ρόλος του Υπουργείου δεν μπορεί να εξαντλείται στην διαπίστωση των παρανομιών των ξενοδόχων αλλά οφείλει να ενεργήσει ώστε να εφαρμοσθούν οι νομοθεσίες και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Καλεί, τέλος, το Υπουργείο «να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά με στόχο το τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης και ιδιαίτερα των απολύσεων της εκμετάλλευσης και της θυματοποίησης των Κυπρίων εργαζομένων».

Διαβάστε Επίσης