Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΣτήριξη από το κράτος όλων των κλάδων της γεωργίας και κτηνοτροφίας, αξιώνει...

Στήριξη από το κράτος όλων των κλάδων της γεωργίας και κτηνοτροφίας, αξιώνει η ΕΚΑ

-

: Σάββατο, 22 Μάρτιος 2014

ΤΟ 14Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΝΙΑΣ

>>>ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Την εκτίμηση ότι η αγροτική οικονομία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας νοούμενου, ότι θα υπάρξει πραγματική στήριξη των γεωργικών, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών κλάδων, με τήρηση αναπτυξιακής πολιτικής στο ευρύτερο γεωργικών τομέα, μέσω διοχέτευσης κεφαλαιουχικών επενδύσεων και δημιουργίας σύγχρονων υποδομών εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας σε ομιλία του στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΚΑ που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη.

EKA SYNEDRIO XAMPAS PROEDRIOΣτην ομιλία του στο συνέδριο ο Πανίκος Χάμπας είπε πως, με δεδομένο ότι ένα από τα πιο κύρια προβλήματα είναι η ανομβρία, η ΕΚΑ χαιρετίζει το γεγονός , ότι ο Υπουργός Γεωργίας συζητά το όλο θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και αναμένει ότι το θέμα θα τεθεί και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης «ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια η οποία αφού εξασφάλισε έγκριση από τον ΕΕ έδωσε το 2009 από εθνικούς πόρους έδωσε 67,5 εκ. ευρώ σε 40 χιλιάδες νοικοκυριά και πήρε 7 εκ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης».

Ανέφερε ακόμη πως επιβάλλεται η άμεση ψήφιση της νομοθεσίας για το Μητρώο Αγροτών όπως επίσης και η παγιοποίηση των δόσεων των υφιστάμενων αγροτικών δανείων και η προώθηση προς επίλυση όλων των προβλημάτων που αναφέρονται στο υπόμνημα που ενέκρινε το συνέδριο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χάμπας αναφέρθηκε ακολούθως στις εισηγήσεις της ΕΚΑ προς το Υπουργείο Γεωργίας όπως αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της αεροπονίας, αυτής την νέας επαναστατικής μεθόδου, μέσω της οποίας, όπως είπε, «μπορούμε να παράξουμε σε λιγότερη γη, με λιγότερο νερό και λιγότερη ενέργεια».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι το συνέδριο εισηγείται προς όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια όπως:

1. Το κάθε Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας καλέσουν σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων με κύριο αντικείμενο να μελετήσουν – συζητήσουν τρόπους αξιοποίησης της τοπικής τους αγροτικής οικονομίας.

2. Να γίνει καταγραφή τόσο των υφιστάμενων, όσο και των εγκαταλελειμμένων καλλιεργειών, καθώς επίσης και του ζωικού κεφαλαίου.

3. Να καλλιεργηθούν οι εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες, ανάλογα με τις περιοχές, όπως αμπέλια, χαρουπιές, ελιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

4. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δοθούν διευκολύνσεις σε όλους τους κατοίκους όπως: προσβάσεις προς τα κτήματα τους, επίλυση προβλημάτων αρδευτικών τμημάτων και συνδέσμων, επιδιορθώσεις αγροτικών δρόμων, ενίσχυση και δημιουργία αγροτικών Υπηρεσιών, απλοποίηση των διαδικασιών παροχής πολεοδομικών αδειών.

5. Ανάλογα με τα προϊόντα, που παράγονται κατά περιοχή να εντατικοποιηθούν οι κοινές προσπάθειες για μεταποίηση τους τοπικά.

«Οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει πρώτα και κύρια εμείς, οι άνθρωποι που αγαπούμε τη γη και τα ζώα να πιστέψουμε στο μεγάλο δυναμισμό, στις άπειρες δυνατότητες που μας δίνει η κυπριακή φύση και όλοι μαζί να τις αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο που να δίνουμε αχτίδα φωτός στην οικονομία», τόνισε ο κ. Χάμπας.

Τέλος ο ΓΓ της ΕΚΑ ανέφερε ότι η ΕΚΑ ενώνει τις δυνάμεις της στον κοινό αγώνα για άρση της κατοχής και την εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στο νησί.

«Ενωμένοι όλοι μαζί, μπορούμε να λιώσουμε μια μέρα τις οβίδες, τα τανκς και τα όπλα και να φτιάξουμε άροτρα και τρακτέρ για να δώσουμε ζωή. Να ξανανθίσει το χαμόγελο στην πονεμένη και μαυροφορεμένη κύπρια μάνα, ανοίγοντας τον δρόμο της επανένωσης, της ειρήνης, της προόδου του νησιού μας και θάβοντας πολύ βαθιά τον διχασμό, τον θάνατο, την πολιτική του διαίρει και βασίλευε», είπε.

Διαβάστε Επίσης