Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤον Οκτώβριο θα αποφασίσει για τα πολεμικά πλοία η Γαλλία

Τον Οκτώβριο θα αποφασίσει για τα πολεμικά πλοία η Γαλλία

-

2014

Η Γαλλία αντιστάθηκε την Πέμπτη σε πιέσεις να αναστείλει την αμφιλεγόμενη πώληση δύο πολεμικών πλοίων στη Ρωσία τύπου Mistral λόγω της κρίσης στην Κριμαία, επιμένοντας ότι δεν θα καταλήξει σε απόφαση πριν τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανέφερε ότι «η παράδοση του πρώτου πλοίου έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, άρα το ερώτημα για αναστολή θα εγερθεί τον Οκτώβριο».

Η Βρετανία και η Γερμανία έχουν αναστείλει στρατιωτικές εξαγωγές στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα αντιδρώντας στην κίνηση της Μόσχας να προσαρτήσει την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία και θεωρούν παράνομη.

Ο κ. Λε Ντριάν επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας ότι η αναστολή του συμβολαίου Mistral ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει μόνο ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που θα εφαρμοστεί από την ΕΕ.

Το Mistral είναι εξελιγμένο ελικοπτεροφόρο πλοίο και η συμφωνία της Γαλλίας να τα πουλήσει στη Ρωσία το 2011 είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία εμπόδισε την Τετάρτη τον όμιλο Rheinmetall από το να προχωρήσει με συμβόλαιο 100 εκ. ευρώ για την κατασκευή εκπαιδευτικού στρατοπέδου για τις ρωσικές δυνάμεις, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε στρατιωτικές συμφωνίες υπό το υφιστάμενο πλαίσιο θα ήταν «αδικαιολόγητες».

Με 1.000 θέσεις εργασίας να βασίζονται στη συμφωνία για τα πολεμικά πλοία, η Γαλλία έχει επιδείξει απροθυμία να τη συμπεριλάβει στις προσπάθειες της δύσης να πιέσουν το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτεί για επίλυση της κρίσης.

«Τώρα είναι η ώρα της σταθερής διπλωματίας για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση», είπε ο κ. Λε Ντριάν.

Νομίζω ότι το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης φαίνεται να έχει απορριφθεί προς το παρόν γιατί εμπιστεύομαι την διπλωματία που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Άμυνας της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του και να συζητήσουν θέματα ασφάλειας.

Διαβάστε Επίσης